#DOBREPRIČE

[FOTO] Upoznajte Martinu Nemet, 36-godišnju zagorsku majstoricu blagdanskog ugođaja, i njezine neodoljive ručno izrađene ukrase

12.12.2021 u 17:00

Bionic
Reading

Još jedna neizvjesna i turbulentna pandemijska godina bliži se svome kraju i dok iščekujemo novu, vrijeme je da se malo opustimo i uživamo u blagdanskom ugođaju. Imamo još dovoljno vremena odlučiti kako urediti dom ovog Božića. Ako ste u potrazi za unikatnim i posebnim ukrasima, kakvi se ne mogu naći u trgovinama, onda je ono što izrađuje Martina Nemet - pun pogodak. Radovi nastali 'pod kapom' njezina brenda Komasworld odvedu u neki sasvim drugačiji svijet, čaroban i sanjiv

Uvijek jedinstven i originalan, ručno izrađen božićni ukras zadivljuje mlade i stare. Kako se životni (ili radni) prostor uz malo truda i puno mašte može pretvoriti u idiličnu blagdansku scenografiju, dobro zna Martina Nemet, 36-godišnja kreativka koja izrađuje slatke dekoracije za bor, adventske vijence i ostale blagdanske ukrase, a oni na prvi pogled oduševljavaju kupce. Njezina mala remek-djela mogu biti savršena dekoracija za svačiji dom ili izbor za poklon.

Prije nego je počela pričati priču koja stoji iza njezinih prekrasnih radova rekla nam je ponešto o sebi i kad se javila njezina ljubav prema izradi predmeta.

'Prije svega sam velika sanjalica. Tu kreće moja priča. Odmalena sam bila kreativna i počela sam stvarati još kao djevojčica. Život me odveo u nekom sasvim drugom smjeru, ali prije nekoliko godina odlučila sam se ponovno posvetiti ljubavi prema stvaranju. Tako je nastao Komasworld. Odlučila sam predstaviti svoje radove, bez ikakvih očekivanja, publici na Instagramu i Facebooku i ljudima se svidjelo, što me posebno veseli', govori nam.

Svatko tko zaviri na njezine profile na društvenim mrežama može vidjeti da su njezin zaštitni znak - krila. Pitamo je postoji li neki poseban razlog za to.

'Postoji jer oduvijek volim anđele. Dugo sam sakupljala figurice anđela i krila su me oduvijek fascinirala. Tražila sam odjevne predmete s printom krila i nisam ih nalazila pa sam ih sama odlučila oslikati na majicu. Moja prva krila nisu baš bila lijepa kao ova danas, a s vremenom sam ih usavršila', objašnjava.

Svaki njezin predmet izrađen je s mnogo uloženog truda i ljubavi, a ispričala nam je što se sve može naći u ponudi brenda.

'Moja ponuda često se mijenja jer volim izazove te stalno stvarati nešto novo i drugačije. Kod mene ćete naći ručno oslikane predmete, ručno rađen nakit, šalice ukrašene polimernom glinom i ukrase', kaže simpatična Zagorka.

Zanimalo nas je tko su njezini najčešći kupci i kako reagira kad vidi nešto što je izradila na nekome.

'Moje radove najviše vole žene i uvijek me veseli kad vidim nešto svoje na njima. Ponekad ne mogu vjerovati da sam ja napravila nešto što druge toliko oduševi', priznaje.

Njezini ukrasi i dekoracija za božićne blagdane unose šarm, toplinu i jedinstvenost. Točno onako kako i zamišljamo božićno vrijeme. Otkrila nam je odakle crpi ideje i dogodi li joj se nekada da nema ideja.

'Dogodi se, naravno. Kada nemam ideje, jednostavno uzmem pauzu. Ne stvaram neko vrijeme dok ponovno ne osjetim inspiraciju. Moj najveći izvor ideja i inspiracije su priroda, bajke, priče, glazba. U svemu zapravo mogu pronaći nešto što me inspirira i potakne na stvaranje. Jako volim vintage stvari, a mislim da se to može vidjeti na mojim radovima', napominje.

Premda njezini radovi govore sami za sebe, uvijek je zanimljivo čuti što se događa u pozadini, kakve sve materijale koristi i kako izgleda proces izrade jednog predmeta.

'Svi predmeti koje stvaram su handmade, u pravom smislu te riječi. Ne koristim šablone ni kalupe i stoga je svaki predmet unikatan te zahtijeva dosta vremena za izradu. Nakit i ukrase za šalice izrađujem od polimerne gline. Modeliram, bojim, brusim, lijepim. Majice su oslikane ručno, bojom za tkaninu. Krila možda izgledaju slično, ali ne postoje dva ista', naglašava.

Rekla nam je što želi da njezin rad govori i koju poruku želi prenijeti svojim kupcima.

'Svojim radovima i fotografijom želim prenijeti ljudima onaj lijep osjećaj koji imam dok stvaram. Nešto što ni sama ne znam izraziti riječima. Onaj osjećaj topline koji imate kad čitate neku lijepu priču. Nešto što vas vraća u neke sretne uspomene iz djetinjstva. Sreću. Želim donijeti ljudima sreću i osmijeh, pa makar na tren. I potaknuti ih na maštanje', poručuje vlasnica brenda Komasworld.

Dotakli smo se i teme može li se danas živjeti od ručnog rada, rukotvorina.

'Ovo je za mene hobi, ali od stvaranja nemam namjeru odustati i bila bih jako sretna kada bih jednog dana od svojih rukotvorina mogla i živjeti', iskrena je.

Uz to je full time mama.

'Moja curica će sljedeće godine u školu, a ja se namjeravam zaposliti. I dalje ću stvarati koliko god mi to vrijeme bude dopuštalo', rekla nam je Martina.

Na kraju smo se dotakli planova za budućnost. Otkrila nam je je li više tip osobe koja voli planirati ili se ipak prepusti tijeku vremena.

'Imam neke svoje ciljeve koje bih voljela ostvariti, ali život me naučio da ne vrijedi previše planirati unaprijed. Trudim se, svakodnevno radim na sebi i živim dan po dan najbolje što znam', kazala je.

  • +7
Martina Nemet Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album