#DOBREPRIČE

[FOTO] Modnim dodacima s duhovitim porukama oduševljava i izvan Hrvatske: Zagrepčanka Viki Vičić ispričala nam je što se dogodi kad kopijama kažeš 'ne'

31.07.2022 u 19:38

Bionic
Reading

Ljubiteljice pop arta, stripova, humora i nesvakidašnjeg dizajna oduševljene su živahnim, vragolastim i zabavnim uracima simpatične umjetničke duše Viki Vičić. Ona stoji iza šarmantnog modnog brenda LefthANDed i na svakom svom crtežu (na torbama, kišobranima, novčanicima i kapama) posvećuje pažnju najsitnijim detaljima, što prepoznaju brojne domaće i strane klijentice koje ne žele proći nezapaženo u nekoj otkačenoj street style kombinaciji

Ljeto je uvijek najveselije i najrazigranije godišnje doba u kojem moda doživljava pravi procvat, a žarke boje, jednostavni krojevi i oblačić sa zabavnim porukama na kreacijama Viki Vičić redovito izazivaju ushićenje. Mnoge ljubiteljice pravih statement komada oduševila je mogućnost personalizacije pa je od početka stekla vjerne klijentice. Njezin brend LefthANDed nastao je početkom 2016. godine, a duhovita kreativka prisjetila se kako je bilo na početku tog putovanja te koliko je vremena trebalo da se probije na scenu i postane dio nje.

'Mislim da bi bilo bolje pitati klijente, da, da, i muškarce! Ako je to uistinu glavni mamac, gađam da je razlog tome činjenica da je osobi privlačno sudjelovati u kompletnom proizvodnom procesu iz kojeg onda izlazi proizvod kakav je željela. Premda osobno preferiram torbe jer su stopostotan produkt moje mašte, i rad po narudžbi itekako me veseli jer to uvijek predstavlja izazov više; lako je ugađati sebi... Kad doznam da sam oduševila nekoga, velika je to nagrada. Intimno vjerujem da je svaki početak istovremeno težak, ali u nekom aspektu i drsko lagan. Težak, jer se nađete na novom terenu, od vas se traže znanje, spremnost i spretnost, a da i niste sto posto sigurni u sebe i svoje vještine. Lagano je jer fenomen početničke sreće zaista postoji. Pretpostavljam da je stara narodna opet u pravu - da sreća baš prati hrabre', kaže nam Viki.

Sama se, kaže, ponekad znala zapitati bi li ustrajala i grizla i dalje da je znala kakvi će je sve izazovi čekati putem. 'Ne mislim da sam se još etablirala, barem ne onoliko koliko želim i koliko mi je u planu. Međutim ništa pod svaku cijenu: imam razrađen plan, ali ostajem otvorenog uma i srca, dajem cijelu sebe, pa što Bog da', kaže.

LefthANDed je dobio svoje ime jer je ljevakinja, a otkud ideja za spajanje boje, stripova, humora i sarkazma? 'Sve su vam to dijelovi moje persone: da za strip, pojam jezgrovitog izričaja, pogotovo ovako, u sažimanju u samo jednu scenu. Da za boje, jer preferiram crnu/sivu odjeću, koja za mene predstavlja slikarsko platno, a zanimljivi detalji su boje koje slikar nanosi na platno. Da za humor, jer sam velika zezantica u duši i to je moj način da se nosim sa svojim izazovima u životu', objasnila je. Na pitanje koji joj je strip najdraži, priznaje da je to svaki koji je ispuni. Viki na ciničan način izražava svoje stavove, raspoloženja i emocije.

U ponudi ima sve od glomaznih i manjih ruksaka, dnevnih torbi do novčanika i večernjih torbica. Ispričala je koji joj je model najdraži, a koji se najviše traži. 'Od svega što nudim najdraži su mi ruksaci, a mogu reći da su i najtraženiji. No i to se može promijeniti bilo kad. Na ukus i interes drugih ne mogu utjecati - zato se zadržavam na onome što se meni sviđa i to usavršavam. Provjereno najbolja formula!' ističe.

Izrađuje svoje proizvode od eko kože. Zanimalo nas je gdje nabavlja materijale i kakve boje koristi za crtanje. 'Nabavljamo materijal odasvuda, a ručno ga oslikavam akrilnim bojama', otkriva nam. Jako puno pažnje posvećuje svakom detalju, a za izradu jedne torbe treba joj dosta vremena. 'Potraje izrada jedne torbe i oko 20 dana! Naime, osim što treba voditi računa o svakom detalju, boje su jako osjetljive i zbilja je potrebno prići tome kao sporom procesu. U svijetu postoji slow fashion movement koji zdušno podržavam jer promiče fer proizvodnju, fer trgovinu, ali i individualnost u pristupu', objašnjava.

U asortimanu brenda LefthANDed su i kape te su u potpunosti handmade proizvod i naša sugovornica je jako ponosna na njih. Dotakli smo se i toga što je specifično i čarobno u torbama i u toj vezi između žene i njezine torbe. 'Torba priča svoju priču. Ona dijeli životnu priču svoje vlasnice (suputnice), čuva njezine tajne, pridržava joj osobne stvari koje su joj bitne, tajno joj namigne kad nije 'baš svoja' i kad joj treba podrška prijateljice. To je prijateljica koja šuti, bez riječi daje podršku i hrabri. Stvari su puno više nego što mislimo, one su naši vjerni prijatelji', smatra.

Ida Prester i Dunja Mazzocco Drvar samo su neke od poznatih osoba koje nose njezine torbe, a našle su svoje vlasnice i izvan Hrvatske. Viki nam je otkrila kakve osobe najviše kupuju njezina mala unikatna djela. 'Ma nema pravila - ili još uvijek nisam dovoljno etablirana da to znam. Ali bit ću još sretnija kad se poveća broj muških kupaca', priznaje. A kakav je osjećaj 'sresti' svoj dizajn na ulici? 'Pomalo zbunjujući! Naime, osim ogromne sreće i radosti, neobično je vidjeti ono što si stvarao na nekom neočekivanom mjestu, u neočekivano vrijeme, u neočekivanoj prigodi, na osobi koju zapravo ne poznaješ', iskrena je.

Viki je aktivna u odvjetništvu, no uvijek joj ostane vremena za umjetnost. 'Budući da je umjetnost rezultat moje odluke da se bavim njome i da ustrajem, vrijeme se uvijek nađe. Odluka je ključna, uvijek', napominje. Kako smo svjedoci sve češćih nastajanja malih i autentičnih brendova, naša sugovornica ocjenjuje tu pojavu, a smatra li da je to potreba/potražnja da se izađe iz globalno zastupljene proizvodnje 'na veliko' i jednoličnosti?

'To je super pojava i podržavam je. U Hrvatskoj su žene modno osviještene. I, koliko sam mogla čuti od mnogih žena, upravo nam to treba. Moja je vizija da bi se Hrvatska mogla (i trebala) brendirati i kroz stvarno velik broj umjetničko-dizajnerskih manufaktura, odnosno brendova', naglasila je. Ima i savjete za mlade brendove koji su tek u povojima kako se nametnuti na tržištu, odakle krenuti.

'Svi smo mi individue za sebe i svi nosimo u sebi taj neki faktor X. Otkriti ga, izvući na površinu i pokazati svijetu nije lagano, ali iskrenost se uvijek prepoznaje i nagrađuje. Osim toga, uvijek ću naglasiti - NE kopijama! To nije fer, nije kolegijalno, a i ne ostavlja neki dobar dojam o takvom autoru. Znamo svi da je sve već odavno izmišljeno i nema neke tople vode. Ali stvoriti svoj koncept i upakirati ga u svoju priču, to je vrijedno poštovanja. Mjesta ima uvijek dovoljno za sve, svaki brend nađe svoj profil kupca, a original ostaje original', smatra Viki.

Na kraju smo se dotakli i njezinih planova. 'Iskustvo me naučilo da ne govorim puno o planovima ako ne moram, ali ono što vam mogu reći jest da sam usredotočena na novu produkciju i nova tržišta', rekla je.

  • +7
LefthANDed i Viki Vičić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić / @street.threadz