SADAŠNJOST JE BITNA

Evo kad smo najsretniji

25.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Čovjekov um ima nevjerojatnu sposobnost promišljanja o prošlosti i planiranja budućnosti. Te sposobnosti nam nose velike koristi poput mogućnosti učenja iz prošlih iskustava i planiranja budućih događanja do u najsitnije detalje kako bi se što bolje pripremili za neki važan događaj

No, pokazalo se da smo značajno sretniji kad razmišljamo o onome što upravo sada radimo, odnosno prisutni smo u sadašnjem trenutku, piše portal InsideOut.hr

Prisutnost nadjačava maštanje

Istraživanja su pokazala da smo najsretniji kad razmišljamo o onome što upravo sada radimo, odnosno kad smo prisutni mislima u sadašnjosti. To vrijedi i za aktivnosti u kojima najmanje uživamo tokom dana. Dakle, što god radili, bolje je misliti o tome što radimo ako želimo voditi brigu o svojim emocijama i njegovati osjećaj sreće i zadovoljstva. Čak i maštanje o nečemu što volimo nas ne čini generalno sretnijima u odnosu na prisutnost misli u sadašnjosti. S druge strane, razmišljanje o nečemu neutralnom ili nelagodnom nas čini nesretnima u odnosu na razmišljanje o onome što upravo radimo.

Obratite pažnju na sadašnjost

Kako biste što lakše upravljali svojim 'lutajućim' umom koji ima čestu tendenciju odvlačenja pozornosti od sadašnjosti, obratite pažnju na ovdje i sada. Um će i dalje lutati, no prakticiranje prisutnosti mislima u onome što nas okružuje, što se događa oko nas i onoga što mi radimo upravo sada omogućit će nam svjesnost o trenutcima kad nam misli odlutaju i lakše ćemo se vraćati u sadašnjost. To ne znači da ne trebamo maštati, nostalgično se prisjećati ili planirati, ali ne kada radimo nešto drugo. Izdvojimo si vrijeme posebno za navedene aktivnosti kako bismo mogli obraćati svoju pozornost na ono što se upravo događa jer nam inače život prolazi mimo nas, dok mi planiramo druge stvari ili živimo u drugim svjetovima. A na taj način ne možemo ostvariti sebe i svoje želje i snove.

Osjećaji i osjeti put su u sada

Najlakši način da budemo prisutni u sadašnjosti ili da se vratimo od lutanja u mislima je obraćanje pažnje na naša osnovna osjetila – vid, sluh, njuh, opip i okus. Koje informacije vam sada šalju vaša osjetila? Čim se to zapitate, nalazite se jasno u svome tijelu i u ovom trenutku života. Dobivate informacije o sadašnjosti. Također, pitanje kako se osjećamo i gdje u tijelu osjećamo te emocije dovodi nas u kontakt s nama samima, našom sadašnjom istinom i onime što zaista jest, vraća nas u stvarnost. Čak i kada nam se stvarnost ne sviđa, mijenjati ju možemo tek kad ju prepoznamo i prihvatimo. Bijeg ne rješava ništa.

Boravak u sadašnjosti, osim što se pokazalo da nas čini sretnijima jer živimo život kada se on zaista i odvija, omogućuje nam i preuzimanje odgovornosti nad svojim životom i svojom sadašnjosti. Oslobađa nas i od briga, nelagodnih emocija i straha od neizvjesne budućnosti. Promišljati o budućnosti je također važno. No, najbolje je voditi se savjetom što možete učiniti sada u pogledu budućnosti, učinite. A ostalo prepustite budućnosti da donese u sadašnjost i tada ćete sigurno puno bolje znati kako se nositi s trenutnom situacijom – kad se ona i dogodi.

Tekst je preuzet s portala za primijenjenu psihologiju Insideout.hr.