bivši princ od Walesa

Elizabeta II. je na svoju krunu čekala nešto više od godinu dana, a kada će Charles službeno biti okrunjen za kralja?

09.09.2022 u 08:37

Bionic
Reading

U trenutku kada je kraljica Elizabeta II umrla, njezin najstariji sin, Charles, postao je novi kralj. Međutim, Charlesova službena krunidba zapravo se neće održati još nekoliko mjeseci. Prvo treba proći razdoblje žalosti za kraljicom ali i biti obavljene potrebne pripreme. No, krunidba nije potrebna da bi se postalo kraljem – na primjer, Edward VIII je vladao kao kralj a da nikada nije bio okrunjen

Nakon 70 godina provedenih na britanskom prijestolju, kraljica Elizabeta II. umrla je u 97. godini, a tužnu vijest potvrdila je i kraljevska obitelj na Twitteru. 'Kraljica je umrla mirno danas poslijepodne u Balmoralu. Kralj i kraljica supruga ostat će večeras u Balmoralu i vratit će se u London sutra,' navedeno je u objavi na Twitteru.

Prema tome, Charles, čije je kraljevsko ime kralj Charles III, sutra putuje u London s Camillom, koja je sada kraljica supruga.

Budući da je najstariji sin kraljice Elizabete II, 73-godišnju Charles prvi u liniji nasljeđivanja, mnogi se pitaju kada će bivši princ od Walesa i službeno biti okrunjen za kralja. Odgovor je pomalo kompliciran, a nalazi se u razlici značenja između 'postati kraljem' i 'biti okrunjen za kralja'. Na primjer, nakon što je kraljica Elizabeta stupila na prijestolje 6. veljače 1952., njezina krunidba održana je 2. lipnja 1953., više od godinu dana kasnije.

  • +5
Princ Charles Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Milligan/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada će princ Charles postati kralj?

Charles je već kralj, a to se dogodilo u trenutku kada je kraljica Elizabeta preminula. Prema Uredu za ustav Sveučilišnog koledža u Londonu, neposredni prijenos statusa monarha proizlai iz starog običajnog prava poznatog kao 'Rex nunquam moritur', što u prijevodu znači 'kralj nikada ne umire'.

Sa 73 godine, Charles je najstariji član britanske kraljevske obitelji u povijesti koji je preuzeo prijestolje. Usporedbe radi, kraljica Elizabeta II. imala je tek 25 godina kada ju je smrt njezina oca, kralja Georgea VI., uzdigla na britansko prijestolje. Charlesova žena, Camilla, automatski je postala kraljica kada je Charles postao kralj.

Obraćajući se javnosti povodom obilježavanja svoje 70. godišnjice na prijestolju, kraljica Elizabeta II je rekla kako se nada da će javnost podržati Charlesa i Camillu kao kralja i kraljicu nakon njezine smrti: 'A kada, u dogledno vrijeme, moj sin Charles postane kralju, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu podršku koju ste pružali i meni; i moja je iskrena želja da, kada za to dođe vrijeme, Camilla bude poznata kao kraljica supruga dok nastavlja svoju odanu službu.'

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kada će princ Charles biti okrunjen za kralja?

Britanska ceremonija krunidbe simbolično kruni kralja ili kraljicu nakon što su već stupili na prijestolje. Britanske krunidbe su se povijesno događale nekoliko mjeseci nakon smrti prethodnog vladara, kako se ne bi preklapale s razdobljem žalosti. Tako je, na primjer, krunidba kraljice Elizabete II održana 2. lipnja 1953., otprilike četiri mjeseca nakon što je službeno postala kraljicom.

Budući da je Charles postao kralj čim je umrla kraljica Elizabeta II., njegova ceremonija krunidbe obilježit će događaj koji se već dogodio. Drugim riječima, on bi bio kralj bez obzira na to je li ceremonija krunidbe održana. Na primjer, kako navodi Ustavna jedinica UCL-a, Edward VIII proveo je svoju kratku vladavinu 1936. a da nikada nije službeno okrunjen za kralja.

Buckinghamska palača već dugo vremena ima spreman i do detalja razrađen plan za ono što će se odvijati kada kraljica Elizabeta umre, poznat kao Operacija Londonski most (Operation London Bridge). Prema Politicu, plan navodi da će princ Charles, nakon što javnost bude obaviještena o kraljičinoj smrti, održati televizijski govor Također će ići na turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom deset dana između kraljičine smrti i njezinog sprovoda.

  • +8
Kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema internetskoj stranici britanske kraljevske obitelji, ceremonija krunidbe je 'prilika za svečanost i slavlje, ali je također svečana vjerska ceremonija, koja je u biti ostala ista tijekom tisuću godina. Posljednjih 900 godina, ceremonija se održavala na Westminster Abbey, u Londonu. Službu tradicionalni vodi nadbiskup od Canterburyja, čija je to zadaća bila gotovo uvijek od normanskog osvajanja Engleske 1066. godine.

Kralj Charles na majčinoj krunidbi 1953. imamo samo četiri godine, a tada je sjedio u kraljevskoj loži u Westminsterskoj opatiji između svoje bake, kraljice majke, i svoje tete, princeze Margaret. Očekuje se da će kraljeva djeca, princ William i princ Harry, vjerojatno biti prisutna na njegovoj krunidbi. U publici će biti i predstavnici domova Parlamenta, Engleske crkve i Ujedinjenog Kraljevstva. Svjetski čelnici i građani iz cijelog Commonwealtha također prisustvuju ceremoniji krunidbe. Britanska vlada plaća krunidbu i ima konačnu kontrolu nad popisom gostiju. Camilla, kao nova kraljica, također će biti okrunjena tijekom ceremonije.

Nakon objave vijesti o smrti kraljice Elizabete, princ Charles je objavio dirljivu izjavu. 'Smrt moje voljene majke, njezinog veličanstva kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje obitelji, napisao je kraljičin najstariji sin Charles, sada kralj Engleske, u svojoj izjavi. 'Duboko žalimo zbog smrti cijenjene Vladarice i voljene Majke. Znam da će se gubitak nje duboko osjetiti u cijeloj zemlji, kraljevstvu i Commonwealthu, kao i bezbrojni ljudi diljem svijeta. Tijekom ovog razdoblja žalosti i promjena moja obitelj i ja bit ćemo utješeni i poduprti našim saznanjem o poštovanju i dubokoj privrženosti koju je kraljica toliko gajila,' stoji u izjavi.