ZNANSTVENICI TVRDE

Dokazano je: Brak s godinama postaje sve sretniji, manje se svađamo i više smijemo

05.12.2018 u 13:38

Bionic
Reading

Što smo duže u braku, prepirki je sve manje, a kako starimo pokazujemo sve više međusobnog razumijevanja, lakše opraštamo i više se šalimo, pokazalo je istraživanje američkih psihologa kojim je srušen stereotip o čangrizavim starijim bračnim parovima

Američki znanstvenici nadalje navode i kako su trzavice u ranim i srednjim godinama braka tek privremene, jer napetost najčešće uzrokuju briga o djeci i financijska pitanja.

Ovim je zaključcima prethodilo trinaestogodišnje istraživanje dvije skupine parova. U jednoj su bili srednjovječni parovi u dobi između 40 i 50 godina koji su u braku najmanje 15 godina, dok su u drugoj skupini bili stariji parovi u dobi od 60 do 70 godina, koji su u braku najmanje 35 godina.

Svi su parovi analizirani u tri navrata s razmakom od pet ili šest godina između svakog ispitivanja. U njima su vodili 15-minutne spontane razgovore o nesuglasicama u svom braku, koji su snimljeni i potom analizirani.

Znanstvenici su analizirali način na koji slušaju i govore, ocjenjujući njihove izraze lica, govor tijela, verbalni sadržaj i ton glasa. Emocije su razvrstali u kategorije ljutnje, prezira, gnušanja, dominantnog ponašanja, obrambenog ponašanja, straha, napetosti, tuge, ucviljenosti, zainteresiranosti, privrženosti, humora, entuzijazma i odobravanja.

Studija objavljena u časopisu Emotion pokazala je kako se s godinama smanjuju negativne emocije poput poput obrambenog ponašanja, a rastu pozitivne poput privrženosti i humora.

Emocije su kod žena bile izraženije nego kod muževa, a iako su gospoda pokazala manje privrženosti i više dominantnog ponašanja od njihovih gospođa, to u konačnici nije proturječno ukupnom pozitivnom trendu.

U rezultatima istraživanja autor studije Robert Levenson, profesor psihologije na kalifornijskom Sveučilištu Berkeley, pronalazi i jedan veliki paradoks kasnije životne dobi.

'Unatoč iskustvu gubitka prijatelja i članova obitelji, starije osobe u stabilnim brakovima su relativno sretne i doživljavaju nisku razinu depresije i anksioznosti. Brak je dobar za njihovo mentalno zdravlje', zaključuje profesor Levenson.

Studentica Alice Verstaen, koja je također sudjelovala u istraživanju, u svom zaključku navodi kako je obzirom na povezanost pozitivnih emocija i zdravlja, ovo istraživanje naglasilo važnost intimnih odnosa kako starimo i pokazalo potencijalne zdravstvene dobrobiti povezane s brakom.

'Ovi rezultati pružaju bihevioralne dokaze, koji su u skladu s onim što istraživanje i sugerira, da što smo stariji sve smo više usredotočeni na pozitivne stvari u našim životima', kaže Verstaen.

srednja dob

Koraci koje trebate poduzeti ulaskom u četrdesete: Osjećat ćete se bolje, ali i izgledati mlađe

Pogledaj galeriju