TRAŽI BRZU AKCIJU

Događa se svima: Kako ukloniti mrlje od paste za zube s odjeće

05.10.2020 u 14:10

Bionic
Reading

Greške nam se najčešće događaju kad smo u najvećoj žurbi, a za većinu nas to su jutarnji sati kad se zbog škole ili posla spremamo napustiti dom. Mrlja od paste za zube na majici, dogodila se vjerojatno svima, a ako želite tu majicu nekad ponovno obući, ne smijete je samo zamijeniti i ostaviti da pričeka vaš povratak kući

Nestašna pasta za zube u žurbi uglavnom završi na majicama, na dijelovima koje nije lako prikriti, a kako na tkanini ostavlja trajne mrlje, morate djelovati odmah. Ovo su postupci koje morate primijeniti ukoliko taj odjevni predmet želite koristiti opet

Izbjegavajte trljanje mrlje

Razmazivanjem ćete samo pogurati pastu dublje među vlakna tkanine. Ako vam se na odjeći nalazi grumen polutekuće tvari, odstranite je što je više možete s rubom žlice. Što brže napravite ovaj prvi korak, to će mrlja u početku biti manja.

Natopite mrlju

Titanov dioksid koji se nalazi u velikom broju zubnih pasti može uzrokovati tvrdokorne mrlje. Natapkajte mrlju mokrom tkaninom, dodajte malo blagog sapuna za ruke na tkaninu i ponovno tapkajte prije ispiranja tog dijela odjeće vodom. Ako se radi o malom području, pustite da se se usput osuši na zraku.

Pasta za izbjeljivanje zubi traži brzo djelovanje

Paste za izbjeljivanje zubi mogu sadržavati vodikov peroksid, koji će izbjeliti i vašu odjeću ako na njoj stoji dovoljno dugo, pa je stoga potrebno brzo djelovati. Nakon što natopite mrlju, operite za svaki slučaj odjeću u perilici s deterdžentom na bazi enzima.

Ne oslanjajte se ne kemijsko čišćenje

Odjeću umrljanu pastom za zube možete odnijeti u kemijsku čistionicu, ali najveće šanse za spas omiljenog odjevnog predmeta imate ako odmah poduzmete navedene mjere. Prije odlaska u kemijsku čistionicu, svakako uklonite mrlju, pogotovo ako pasta sadrži vodikov peroksid.

Osjetljivije tkanine perite ručno

Ako ste pastom za zube umrljali svoju omiljenu svilenu bluzu, preporučuje se ručno pranje. Nakon uklanjanja mrlje, bluzu uronite u vodu i operite na ruke.

Ako se radi o mrlji na vunenoj vesti, radije izbjegnite pranje cijelog komada i operite samo zamrljani dio.