TRENDOVI U NEW YORKU

COVID izvukao restoranske stolove u Velikoj Jabuci na ulicu

25.07.2023 u 20:40

Bionic
Reading

'Unutra ili vani?', već je davno poznato pitanje pri ljetnom posjetu restoranima, kafićima i barovima. A u proteklome razdoblju, pandemija je natjerala ugostitelje da dodatno ulažu u kvalitetno iskustvo objedovanja na otvorenom, sve do ulaganja vlasnika u opremu za grijanje terasa.

Tako je bilo širom svijeta. No u New Yorku će pozornost posvećena detaljima i kvaliteti vanjskih prostora restorana izgleda ostati dugoročna pojava. Jedno novo izvješće otkriva da je pojednostavljeni postupak izdavanja dozvola za otvaranje restoranskih terasa uvelike pomogao brojnim malim poduzetnicima.

Od početka pandemije, restorani na otvorenom jedan su od hitova New Yorka. I dok su restoranske terase prije bile suočene s kritikama zbog problema sa smećem i štetočinama, njihov je današnji porast velik poticaj čitavim rubnim gradskim četvrtima, pa čak i afro-američkim zajednicama.

Restoranske terase u spomenutom su razdoblju zabilježile porast na više od 12.000 lokacija u New Yorku, ponajviše zahvaljujući programu Open Restaurant, otkrilo je novo izvješće Robert F. Wagner Graduate School of Public Servicea, organizacije u sklopu Sveučilišta New York. U usporedbi sa stanjem prije pandemije, to je dvanaest puta veći broj restorana koji su od lipnja 2020, prošli postupak prijave za pridruživanje programu lokala s prostorom na otvorenom.

Povećanje je došlo kao naručeno zajednicama s niskim prihodima i afro-američkim zajednicama. U izvješću se ističe da, zahvaljujući novim pravilima koja pojednostavljuju prethodno kompliciran i skup proces, zajednice koje su prije imale malo ili nimalo posluženih obroka na otvorenom sada imaju više prilike ponuditi piće i, barem, male obroke al fresco.

Prema izvješću, više od polovice restorana u New Yorku koji su u posljednje tri godine nudili objedovanje na otvorenom nalazilo se u Bronxu, na Staten Islandu, u Queensu i Brooklynu. Dodatno, 41 posto tih restorana bilo je smješteno na područjima u kojima su stanovnici crne rase bili većina, što je gotovo dvostruko više od broja u lipnju 2020. Naposljetku, izvješće je također pokazalo da je trećina ponude za objedovanje na otvorenom bilo smješteno u zajednicama u kojima je prosječni prihod kućanstva bio 60.000 dolara ili manje (za razliku od vremena prije pandemije, kada ih je bilo 17 posto).

'Zakoni o kafićima na pločniku iz doba prije pandemije jednostavno su postali potpuno zastarjeli i stvarno ekskluzivni za toliko malih restorana širom pet gradskih općina, gdje se prije nije moglo ponuditi objedovanje na otvorenom. To je bilo stoga što ili nisu bili u zoni koja je za to bila namijenjena ili zato što je birokratska procedura za dobivanje dozvole bila prekomplicirana, a troškovi čitava postupka previsoki', objasnio je Andrew Rigie, izvršni direktor Udruge ugostiteljskih radnika New Yorka.

Na njega se nadovezao arhitekt Michael K. Chen, suosnivač organizacije Design Advocates, organizacije s fokusom na jednakost i pristupačnost, čiji rad uključuje i besplatnu uslugu dizajna vlasnicima restorana u povijesno zanemarenim zajednicama te pružanje resursa za tumačenje smjernica za hitne narudžbe i sudjelovanje u izradi vizije programa restorana s terasama u New Yorku: 'Ni na koji način ne treba zanemariti izazove u posljednje tri godine, ali ono što se dogodilo na ulicama New Yorka bilo je čudesno'.

Chen također primjećuje kako se New York našao u vrlo nedefiniranom prijelaznom razdoblju između hitnih uredbi iz 2020. i dovršetka programa Open Restaurant, kojem je cilj da se do konca 2023. ostvari jasniji i lakši regulatorni okvir za restoranske terase. To razdoblje, kaže, 'predstavlja jedinstvenu priliku za dizajnere da zasuču rukave, uključe se u javni proces i budu kreativni'.

'Sve u gradu je prototip. Doslovno ponovno zamišljamo što se može ostvariti u stvarnom vremenu. To je stvarno uzbudljivo', zaključuje Chen.