MASON BURGERS & STUFF

Burger Ivana Zidara našao se među 50 najboljih u Europi

20.01.2020 u 21:10

Bionic
Reading

Sad već prilično dobro poznati burgeri Ivana Zidara i njegovog lanca restorana Mason Burger & Stuff zauzeo je 28. mjesto na ljestvici 50 najboljih burgera u Europi

Web stranica Big Seven Travel objavila je listu 50 najboljih burgera u Europi. Na 28. mjestu je Mason Burgers & Stuff iz Pule koji je već osvojio prvo mjesto na Zagreb Burger Festivalu.

  • +2
Masonovi burgeri Izvor: Promo fotografije / Autor: Dani Celija

Na prvom mjestu je češki burger Sad Man's Tongue Bara i Bistroa, na drugom mjestu burger londonskog restorana Burger And Beyond, a na trećem se mjestu našao španjolski burger Goiko Grilla u Valenciji. Slovenski burger restorana Projekt Burger iz Kranja zauzeo je visoko 18. mjesto.

Mason Burgers & Stuff osvojio je već brojne nagrade u Hrvatskoj. Dimljena juneća pljeskavica u ukusnom pecivu s umakom od marelica i karameliziranim lukom te nizom drugih domaćih sastojaka ne treba dodatno hvaliti, što je očito i po tome da se našao na listi najboljih u Europi.

Za Mason Burger & Stuff zaslužan je Ivan Zidar koji je promijenio karijeru iz grafičkog dizajnera u kuhara te ispekao zanat širom Europe. Nakon što je spakirao je stvari i otputovao u Lyon gdje je završio cijenjenu školu za chefa Paul Bocuse ne prestaje oduševljavati svojim kuharskim umijećem.

'Shvatio sam da ne želim cijeli život provesti uz računalo i da je kuhanje zapravo moja strast. Prvi put kad sam zaradio novac od kuhanja rekao sam sam sebi – ok, učini nešto po tom pitanju. Kao netko tko je poprilično samouk, odlučio sam upisati prestižnu školu kuhanja u Lyonu, koja nosi ime jednog od najcjenjenijih chefova i gastronomskog inovatora Paula Bocusea', rekao je Ivan Zidar.

Nakon povratka iz Francuske radio je na projektu kulinarske emisije 'Jezikova juha' sa chefom Davidom Skokom. Nakon skupljenih iskustva i šest mjeseci razvijanja koncepta burgeri Mason pojavili su se širom Istre.

'Tri mjeseca sam radio na recepturi peciva brioche. Dobro pecivo je jako važno za burger, ne samo vizualno, već i za sam okus. Naravno da je kvaliteta pljeskavice važna, ali pecivo igra glavnu ulogu. Ako imaš dobro pecivo, a lošije meso, pecivo može izvući taj burger, ali ako je pecivo loše, burger neće biti ukusan, unatoč dobroj pljeskavici', objasnio je Ivan Zidar.