opravdala povjerenje

Ako je itko ikada sumnjao u sposobnosti Marte Ortege, ove brojke će ga razuvjeriti: Nova šefica Zare ima dobitnu formulu koja pali i u krizi

15.12.2022 u 10:44

Bionic
Reading

Otkako je Marta Ortega preuzela uzde španjolskog modnog diva, rezultati ne izostaju. Kći osnivača i vlasnika Amancia Ortege zaslužna je za odlične rezultate, a u prilog tome govore i objavljene brojke. Crno na bijelom: dobit Inditexa kreće se uzlaznom putanjom, usprkos nešto višim cijenama proizvoda. Čini se kako šefica Zare ima dobitnu poslovnu formulu koja pali i u krizi

Vlasnik Zare, modni div Inditex, objavio je povećanje neto dobiti od 24 posto u prvih devet mjeseci svoje fiskalne godine, a rast cijena očito je pomogao ublažiti slabljenje globalne potražnje za odjećom. Najveća svjetska modna trgovina i online prodaja porasli su 19 posto u odnosu na prošlu godinu, malo brže nego što su analitičari očekivali. Rast cijena od pet posto ili više u nekim rasponima od proljeća pomogao je povećati prodaju, ističu analitičari.

Tvrtka, čiji brendovi također uključuju Massimo Dutti i Bershku, kaže je da je njezina neto dobit tijekom prvih devet mjeseci ove godine porasla s 2,5 milijardi eura, koliko je iznosila prije godinu dana, na 3,1 milijardu eura.

Neto dobit za ovo tromjesečje porasla je za šest posto na 1,3 milijarde eura, u skladu s tržišnim predviđanjima prema podacima IBES-a iz Refinitiva; dionice Inditexa porasle su pak 2,8 posto.

  • +2
Zara x Irina Shayk Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Tvrtka je nadmašila i neke konkurente, otkako je Marta Ortega, kći osnivača i vlasnika Amancia Ortege, u travnju ove godine preuzela kormilo kao neizvršna predsjednica. 'Premašivanje rezultata prodaje može odražavati kvalitetu dizajna i ponude proizvoda, kao i atraktivniju cjenovnu točku u usporedbi s konkurentima jer se čini da su povećanja cijena manja nego na širem tržištu,' ističe analitičar Deutsche Bank Adam Cochrane.

Preuzevši uzde tvrtke Zara u svoje ruke, Marta je postala najmoćnijom ženom u svijetu konfekcije. O ovoj se 38-godišnjakinji privatno ne zna previše, a uvijek se ističe kako je diskretna i tajnovita. Međutim, po pitanju posla, Marta nije tako skromna. Pod njezinom palicom Zara od nedavno ima suradnje s dizjanerima te limitirane kvalitetnije kolekcije.

  • +3
Marta Ortega Izvor: Profimedia / Autor: M. Dylan / ContactoPhoto / Profimedia

Na granici između high street mode i luksuznih dizajnerskih komada, tako su, između ostalog, predstavljene suradnje s Eliejem Topom, proslavljenim dizajnerom nakita; Rhuigijem Villaseñorom, osnivačem modnog brenda Rhude koji je u suradnji sa Zarom predstavio mušku kolekciju; nizozemskim dizajnerskim kolektivom Kassl Editions poznatom po Pillow torbama; krajem jeseni u Zaru je stigla i kolekcija nastala u suradnji s mladom i talentiranom manekenkom Kaiom Gerber, kao i suradnja s Narcisom Rodriguezom koja oduševila genijalnim bezvremenskim komadima.

Posljednja u nizu je suradnja s Emmanuelle Alt, koja slovi za jednu od najbolje odjevenih žena na svijetu. Bivša urednica francuskeog Voguea u suradnji sa Zarom kreirala je kolekciju koja će se nositi svakodnevno. Uz to, tu je i Irina Shayk, koja je glavna je zvijezda Zarine nove capsule kolekcije namijenjene sezoni blagdanskih zabava. Vrhunski upakirano, složit će se mnogi.

  • +6
Emmanuelle Alt x Zara Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Iako se te suradnje još ne mogu mjeriti s onima koje H&M radi od 2004. godine, a kroz koje su izbacili kolekcije s potpisima kuća Lanvin, Comme des Garçons, Stella McCartney, Balmain, Versace, Kenzo i nizom drugih, Zara je itekako na dobrom putu da i po pitanju zvjezdanih suradnji 'prešiša' švedskog diva.

Inditex u sklopu brenda Zara odnedavno nudi više komada 'visoke mode' namijenjenih posebnim prilikama. Takav pristup omogućuje prodaju komada po višim cijenama, ali i privlačenje kupaca iz luksuznog segmenta tržišta. Glavni izvršni direktor Inditexa, Garcia Maceiras, ističe pak dobre rezultate u Sjedinjenim Državama te napominje kako je tvrtka uvjerena u svoje planove u Kini u srednjem i dugom roku, piše Reuters.

  • +26
Zara x Narciso Rodriguez Izvor: Promo fotografije / Autor: CRAIG MCDEAN/Zara

Prodaja je porasla 11 posto tijekom trećeg tromjesečja, što ukazuje na nešto sporiji tempo nego prethodnih mjeseci, odražavajući slabljenje potrošačkog okruženja. S druge strane, prodaja tvrtke u drugom tromjesečju porasla je 16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Modni div istaknuo je i kako je prodaja od početka studenog do 8. prosinca porasla 12 posto u odnosu na godinu prije, a prodaja je bila pozitivna u svim geografskim područjima.

Analitičari očekuju da će Inditex u narednim mjesecima biti suočen s dodatnim povećanjem troškova u nadolazećim mjesecima, uključujući pritisak radnika koji će potraživati veće plaće. Oko tisuću prodavača koji rade u Zari i drugim modnim markama tvrtke krenulo je u štrajk tijekom Crnog petka u La Coruni, matičnom gradu tvrtke u sjevernoj Španjolskoj, tražeći bolje plaće, dok su drugi prosvjedovali u Madridu dan ranije. Radnici planiraju ponovno štrajkati dan prije Božića i početkom siječnja nakon što su odbili povećanje plaća koje je ponudio Inditex do 2024. godine. Dva velika lokalna sindikata složila su se oko novog prijedloga plaća.

Kaia x Zara Izvor: Promo fotografije / Autor: Zara

Za usporedbu, švedski H&M, koji se mučio održati korak sa španjolskim modnim gigantom, ovog je mjeseca postao prvi veliki europski trgovac na malo koji je počeo otpuštati osoblje kao odgovor na rastuću inflaciju i rastuće troškove povezane s ratom u Ukrajini.

Inditex je rekao da su privremeno ubrzani priljevi zaliha kako bi se izbjegle smetnje u opskrbnom lancu 15 posto veći nego prije godinu dana. Očekuje da će online segment činiti 30 posto posto ukupne prodaje do 2024. A kako ističe Maceiras, tvrtka će također proširiti platformu za popravak, preprodaju i doniranje Zarine odjeće, lansiranu u Ujedinjenom Kraljevstvu u studenom ove godine, i na druga ključna tržišta tijekom sljedeće godine.

MODNA POSLASTICA

Zara lansirala novu kolekciju party odjeće, a ovako ju nosi legendarna Kate Moss

Pogledaj galeriju