PRIPREMITE MILIJUN KUNA

BMW rekao 'da' serijskom hibridnom sportašu

08.11.2010 u 12:49

Bionic
Reading

Prije nešto više od godine dana BMW nas je ugodno iznenadio konceptom hibridnog sportskog automobila na autosalonu u Frankfurtu - Vision Efficient Dynamics. Ekipa iz Münchena sada je i službeno potvrdila da će ovo čudo moderne tehnologije ugledati svjetlost serijske proizvodnje

Potvrda iz BMW-a stigla nam je ni tjedan dana otkako su automobilski mediji širom svijeta počeli naširoko nagađati da je iz bavarske središnjice Vision Efficient Dynamicsu dano zeleno svjetlo za proizvodnju.

S obzirom na to da se koncept koristi tehnologijom koja je u većoj mjeri već spremna za proizvodnju, novinari su već imali prilike isprobati BMW-ov koncept u Leipzigu. Prototipni model koji već niže testne kilometre pogoni isti trocilindrični turbodizelski motor kao i koncept, a za pokretanje su zadužena i dva elektromotora – jedan na prednjoj, a drugi na stražnjoj osovini. Sva tri motora zajedno razvijaju 328 Ks te BMW-ovom konceptu osiguravaju sprint do stotke za svega 4,8 sekundi, uz potrošnju od svega 3,76 litara na stotinu kilometara te emisiju CO2 od 99 grama po kilometru.

U BMW-u napominju da će konačan model zahvaljujući litij-polimerskoj bateriji nuditi mogućnost punjenja putem standardne mrežne utičnice te prevaljivanje do 50 kilometara isključivo na električnu energiju.

Bavarci zasad ne navode cijenu i količinu automobila koje planiraju proizvesti, kao ni početak isporuke, no male su nade da će najfuturističkiji BMW biti jeftiniji od milijun kuna jednom kad se pojavi na prometnicama, otprilike 2013.