VEĆ 2013.

Stiže 'ekološki' supersportaš iz BMW-a

04.11.2010 u 11:13

Bionic
Reading

Premda BMW još uvijek nije i službeno potvrdio ovu vijest, strani mediji pišu o tome da je dao zeleno svjetlo za serijsku proizvodnju koncepta Vision Efficient Dynamics koji nas je prošle godine oduševio u Frankfurtu

Automobil će, navodno, u serijskoj izvedbi ponijeti ime i1 ili i100, a baš kao i koncept, bit će izgrađen najvećim dijelom od ugljičnih vlakana i kompozitnih materijala. Što se pogona tiče, on će pak biti potpuno električan ili hibridan – sačinjen od benzinskog i elektromotora.

Za hibridni sustav BMW, navodno, ima dvije opcije – onu iz koncepta ActiveHybrid 5 s benzincem od 300 KS i elektromotorom od 40 kW, zajedno s osmerobrzinskim automatskim mjenjačem, ili pak izvedbe sa 1.5-litrenim trocilindričnim turbobenzincem koji razvija 181 KS te dva elektromotora od 93 KS koji snagu na sva četiri kotača prenose putem automatiziranog mjenjača s dvije spojke.

Sprint do stotke trebao bi trajati kraće od četiri sekunde, potrošnja bi se trebala kretati oko četiri litre goriva na stotinu kilometara u kombiniranom ciklusu, a s jednim rezervoarom automobil bi trebao biti sposoban prevaliti 400 kilometara.

Potencijalne kupce mogla bi ohladiti tek cijena za koju se nagađa kako će iznositi između 125.000 i 175.000 eura, pa nas ne čudi što BMW navodno planira proizvodnju od najviše 30.000 automobila unutar pet godina. Serijski Vision Efficient Dynamics trebali bismo dočekati već 2013. godine.