Auto zona 98 DOLARA PO AUTOMOBILU

Ovaj čovjek profitira od svakog prodanog hibrida

  • Autor: I. Ć.
  • 3.11.2010 11:48:31
  • 3.11.2010 10:33:44

Rus Alex Severinsky je inženjer strojarstva koji je 1975. doktorirao na Sveučilištu za precizno mjerenje, radio-elektroniku i fiziku u Moskvi. U automobilskoj industriji poznat je pak kao vlasnik jednog od najvažnijih patenata

Prije šesnaest godina Severinsky je patentirao sustav hyperdrive koji omogućava glatku izmjenu dviju različitih vrsta pogona. Sličan sustav koristi Toyota za svoje hibridne automobile, a premda se japanski proizvođač pravdao da ga je razvio neovisno o Severinskom, američki sud je nakon višegodišnjeg parničenja presudio u korist Rusa.

Toyota danas tvrtki Paice, pokrenutoj isključivo u svrhu zaštite spomenutog patenta, plaća 98 američkih dolara za svaki prodani hibridni automobil. Nije potrebno doktorirati matematiku da biste izračunali koliko je to novca s obzirom da je Toyota diljem svijeta dosad prodala više od dva milijuna Priusa.

Kompanija je nedavno postigla dogovor i s Fordom, a s obzirom na eksplozivni rast koji analitičari predviđaju industriji hibridnih vozila, ne bi nas iznenadilo kad bismo ugledali Severinskog na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi svijeta.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: