Auto zona FERRARI FXX

Isplati se platiti milijune za auto koji ne smijete odvesti kući

  • Autor: I. Ć.
  • 17.5.2012 13:39:40
  • 17.5.2012 11:49:08

Kada je Ferrari prije sedam godina predstavio FXX te potencijalnim kupcima objasnio kako ga mogu kupiti za 1,5 milijuna eura, no ne smiju ga odvesti kući, mislili smo da je riječ o šali

Pokazalo se da je Ferrari itekako ozbiljan, kao i da nema problema s prodajom 29 primjeraka, koje njihovi vlasnici koriste isključivo u vrijeme i na stazama koje Ferrari za njih odabere. Da stvar bude gora, FXX je praktički trkaći automobil koji se ne može homologirati za cestovnu uporabu.

Zašto bi itko pristao na ovakve uvjete? Pa nakon gledanja i slušanja videoisječka koji možete pronaći u nastavku čini nam se da donekle možemo razumjeti nesvakidašnju logiku.

FXX je zasnovan na Ferrari Enzu te zamišljen kao razvojna platforma novih tehnologija koje će Ferrari ugrađivati u buduće modele. Automobil je dobio Enzov motor V12 kojem je zapremnina povećana sa šest na 6,3 litre, a snaga sa 651 KS na čak 789 KS!

Godine 2008. Talijani su unaprijedili opremu Evoluzione s više snage, bržim izmjenama brzina i boljom aerodinamikom. V12 sad razvija 850 KS pri 9.500 o/min, sprint do stotke traje 2,5 sekundi, a maksimalac teoretski iznosi 400 km/h.

Pogledajte video i zaljubite su u najekskluzivniji sportski automobil koji ne možete kupiti.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: