ZAUSTAVITE ZEMLJU

Istina je, ovo su BMW-ovi M-dizelaši

26.01.2012 u 12:23

Bionic
Reading

Tko bi, prije samo desetak godina, mogao pomisliti da će jednog dana famoznu značku 'M' BMW-ovog sportskog odjela na poklopcu prtljažnika nositi SUV, pa još k tome i dizelaš

Ali upravo to se dogodilo. BMW je odlučio poslušati puls javnosti i potrošačima dati ono za čim čeznu. A ako, kojim slučajem, ti isti kupci nisu sigurni u kojem karoserijskom obliku žele svojeg sportskog dizelaša, nema problema - naći će se ponešto za svakog.

Novi M-automobili tako dolaze u obliku limuzinske i karavanske serije 5, SUV-a X5 i crossovera X6. Kvartet pogoni isti motor, s istim integralnim sustavom prijenosa snage na sva četiri kotača xDrive te istom, osmerostupanjskom automatskom mjenjačkom kutijom.

Trolitreni redni dizelaš okoristio se tehnologijom  tri-turbo, o kojoj više možete pročitati klikom na link ovdje, razvija čak 381 KS i 740 Nm dostupnih već od 2.000 o/min. Izraz 'puca od snage' baš i ne opisuje najbolje o kakvom je paketu riječ, pa ćemo radije navesti službeni podatak o ubrzanju koje kod limuzine traje tek 4,6 sekundi, odnosno samo četiri (4!) desetinke kraće nego što je to slučaj kod nove generacije M5.

Karavanu će za isto trebati 4,9 sekundi, X5-ici 5,4 a X6-ici 5,3 sekundi. Pritom pogled neće morati stalno padati na indikator raspoloživog goriva, budući da je BMW-ov kvartet deklariran na potrošnju između 6,4 i 7,7 litara na stotinu kilometara u kombiniranom ciklusu.

Zanimljivo je spomenuti i to da su se BMW-ovi M-dizelaši odrekli standardnog elektromehaničkog upravljača u korist hidrauličkog serva iz novog M5, a i tehnologija hinjenja zvuka motora, o čemu više možete pročitati ovdje, također će biti standardni dio opreme.

BMW-ovi M-dizelaši službeno će biti predstavljeni za koji tjedan na autosalonu u Ženevi, a poznate su i cijene za njemačko tržište koje, s porezom od 19 posto iznose:

BMW M550d xDrive - 80.800 eura
BMW M550d xDrive Touring - 83.750 eura
BMW X5 M50d - 82.300 eura
BMW X6 M50d - 85.800 eura