ŠTO JE SLJEDEĆE?

Poslušajte kako novi BMW M5 glumi zvuk motora za naš užitak

26.09.2011 u 10:12

Bionic
Reading

Kad je BMW prije nekoliko tjedana lansirao novu M5-icu serije F10, svi su bili previše zaokupljeni izgledom automobila i performansama novog V8, koji je zamijenio V10, kako bi u bavarskom medijskom izvještaju primijetili jednu neobičnu stavku

Naime, ondje jasno stoji da će pomoću nove tehnologije audio sustav unutrašnjost u vožnji ispunjavati umjetnim zvukom motora u kojem će podjednako moći uživati svi putnici. Tehnologija Active Sound Design prikuplja informacije o brzini i opterećenju motora od ECU-a te snimku biturbo punjenog motora V8 u svakom trenutku reproducira putem zvučnika.

Ni to nije sve. U BMW-u tvrde da sustav u obzir uzima i prebacivanje režima vožnje u sport, odnosno sport+ te da je zvučna kulisa u unutrašnjosti i tada savršeno prilagođena zvuku motora i ispušnog sustava.

Ukoliko vas boli glava, znajte da niste jedini. Bavarci tvrde kako je sustav iznimno precizan, u što se djelomično možemo uvjeriti zahvaljujući video isječku koji donosimo u nastavku, a koji prikazuje stanovitog Hansa kako za upravljačem novog M5 na autoputu postiže brzinu od 300 km/h.

Prije no što dohvatite drvlje i kamenje, valja istaknuti da se BMW na ovaj korak nije odlučio svojevoljno, već je na njega bio prisiljen zbog sve strožih europskih zakona protiv buke.

Pogledajte i poslušajte.