tportal.hr

Zagreb
+1
Osijek
+2
Pula
+9
Rijeka
+9
Zadar
+10
Split
+11
Dubrovnik
+14

RUMUNJI NAJBOLJI

Jeremy Irons i dodjela Srca Sarajeva zatvorili 18. SFF

Svečanom dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu Sarajevo u subotu navečer završen je 18. Sarajevo Film Festival. Među nagrađenima našli su se i hrvatski autori Nebojša Slijepčević i Ognjen Sviličić

Datum objave:
14.7.2012 23:17

Zadnja izmjena:
15.7.2012 13:33

Nagrada Srce Sarajeva za najbolji igrani film pripala je rumunjskom filmu 'Everybody In Our Familiy' redatelja Radua Jude.

Osim ove nagrade dodijeljene su i nagrade za najbolju glumicu i glumca. Srce Sarajeva za najbolju glumicu pripalo je Mariji Pikić za ulogu u filmu 'Djeca' bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić, a najbolji glumac je Uliks Fehmiu ulogom u filmu 'Ustanička ulica' redatelja Miroslava Terzića.

'Vjerujem da će ova nagrada donijeti nešto lijepo. Ovo je moja najveća nagrada, jer dobiti srce jednog grada nije mala stvar. Ovo srce je srce svih nas - srce djece Sarajeva', kazala je Pikić.

'Projekciji kojoj je prisustvovala cijela ekipa bila je jedan od najuzbudljivijih događaja, ne samo za mene, nego i za cijelu ekipu. Reakcija publike poslije projekcije bilo je nešto tako izuzetno - da svaki glumac, umjetnik, samo može sanjati o tome. Publika vani nam je rekla: 'Nije važno da dobijete nagradu, vi ste već dobili srce Sarajeva.' Ovo što ja sada držim Srce Sarajeva samo je potvrda iskrenog odnosa koji se dogodio te noći', kazao je Fehmiu.

Specijalna nagrada žirija ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala pripala je redatelju Eminu Alperu za film 'Beyond The Hill'.

'The Return'
Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobio je 'The Return' Blere Zeqiri koja je nakon uručenja nagrade rekla kako svoje srce poklanja Sarajevu. U ovoj kategoriji dodijeljene su i specijalne plakete žirija bugarskom filmu 'The Paraffin Prince' čiju režiju potpisuje redatelj Pavel G. Vesnakov i rumunjskom ostvarenju 'Daddy Rulz' čiju režiju potpisuje Radu Potcoava.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film pripalo je rumunjskom filmu 'Turn Off the Lights' koji je režirala Ivana Mladenović, dok je nagrada za dokumentarni film koji se bavi ljudskim pravima pripala filmu 'Real Man's Film' hrvatskog autora Nebojše Slijepčevića.

Uz Slijepčevića, Ognjen Sviličić osvojio je nagradu CineLink Excellence za svoj projekt Quiet People.

Dobitnik ovogodišnjeg počasnog Srca Sarajeva je producent Branko Lustig koji je još jednom kazao kako njegovo srce pripada Sarajevu.

'Jako sam impresioniran. U Sarajevo dolazim otkada mnogi od vas nisu bili rođeni. Ja sam Sarajlija od 1957. godine, ovdje su moji prijatelji. Ovo srce koje sam dobio je njihovo srce, srce Sarajlija. Koliko ovo srce pripada meni, toliko moje srce pripada vama', kazao je Lustig.

Upitan gdje će čuvati Srce Sarajeva, rekao je: 'Ispred Oscara. Za mene ono toliko vrijedi.'

Svečanoj dodjeli nagrada prethodila je ceremonija crvenog tepiha kojim su prošetale mnoge filmske zvijezde iz BiH, regije i svijeta. Među njima je bio i oskarovac Jermy Irons koji je u popodnevnim satima sletio u Sarajevo kako bi dodijelio nagradu Fondacije Katrin Cartlidge.

'I večeras se osjećam odlično, kao i kada sam došao prvi put u ovaj grad. Volim duh ovog grada i sve je jednako dobro kao i prije pet godina. Katrin Cartlidge je bila žena nezavisnog duha, velika prijateljica SFF-a čija je smrt je pogodila mnoge ljude. Ponosan sam što ću večeras dodijeliti nagradu ove Fondacije', kazao je Irons.

204338,204208,203870,203945

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Pratite li zbivanja na Sarajevo Film Festivalu?
Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr