hrvatska koprodukcija

Svjetska premijera dokumentarnog filma 'Tijelo' na Sarajevo Film Festivalu

10.08.2023 u 10:24

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'Tijelo', nagrađivane slovenske redateljice i scenaristice Petre Seliškar, ima svjetsku premijeru 14. kolovoza na 29. Sarajevo Film Festivalu, gdje je u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva

Dokumentarni film Tijelo/Body, nagrađivane slovenske redateljice i scenaristice Petre Seliškar, ima svoju svjetsku premijeru na 29. Sarajevo Film Festivalu te se uz još 19 filmova natječe i za nagradu Srce Sarajeva u kategoriji dokumentarnog filma. Film će se premijerno moći pogledati 14. kolovoza, u sarajevskom Cineplexxu u 19:00 sati te drugi dan, 15. kolovoza na istoj lokaciji u 12:30 sati. Tijelo je rezultat 30 godina prijateljstva autorice Petre Seliškar i protagonistice Urške Ristić te donosi osjetljivo i intimno istraživanje nesvakidašnjeg života i slojevitog unutarnjeg svijeta žene koja se neukrotivim duhom bori protiv niza rijetkih autoimunih bolesti.

Urška je više od tijela, njena je priča svojevrsni 'vodič za preživljavanje'

U filmu upoznajemo Uršku Ristić, školovanu pijanisticu i bivšu manekenku, ženu kojoj sve joj polazi za rukom, koja je kako kaže "uživala u životnoj igri i testirala svijet" sve do 28. godine života kada je napada encefalitis, autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava. Oporavljajući se od nje Urška je morala ispočetka učiti govoriti, hodati, upoznavati sebe, prepoznavati svoju okolinu i kćer, prihvatiti, razumjeti i ponovo voljeti svoje tijelo za koje joj se činilo kao da je želi uništiti. Taman kada se život ponovo činio onakvim kakav treba biti Uršku je zadesila nova bolest, mnogo tajanstvenija i podmuklija. Uz podršku dvije kćeri i supruga te roditelja, s kojima je oduvijek imala kompliciran odnos, Urška se bori s tjelesnim i emocionalnim usponima i padovima, no nikada ne odustaje. Usprkos svim izazovima, njezina je ljubav prema životu neukrotiva i nadahnjujuća. Urška prihvaća sebe.

Prizori iz filma Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Press

Hrvatska koprodukcija priče o snazi duha i jednom velikom prijateljstvu

Urška i autorica filma Petra Seliškar su prijateljice još od tinejdžerskih dana kada su se iz zabave mnogo snimale, a kasnije kada je Petra upisala režiju, snimke su postajale i ozbiljnije. Upravo taj arhivski materijal, uz materijale snimljene godinama kasnije u Ljubljani i na jezeru Prespa u Sjevernoj Makedoniji, gledamo u ovom filmu. Film je nastao u koprodukciji Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

"Izrazito se radujem i iščekujem premijeru filma Tijelo na Sarajevo Film Festivalu i jako mi je drago da smo s producenticom Tamarom Babun i njenim timom iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly uspjeli koproducirati ovaj jako zahtjevan film. Istaknula bih i da sam zahvalna i HAVC-u, čiji je udio bio presudan za film Tijelo i Eurimage te da iznimno cijenim kako funkcionira u području dokumentarnog filma. Ovo je moj treći film koji radim u koprodukciji s Hrvatskom i moram priznati da se osjećam vašom. Sjećam se odličnih projekcija u Zagrebu na ZagrebDoxu, na Festivalu mediteranskog filma u Splitu, Liburnia Film Festivalu u Opatiji. Kao što sam već rekla, Tijelo nije film koji je bio lak za napraviti, ali imali smo sjajnu podršku, strpljenje, razumijevanje u iznimno važnim trenucima produkcije od ekipe kuće Wolfgang&Dolly. Ne smijem zaboraviti zahvaliti i Sari Ferro, koproducentici iz makedonske produkcijske kuće PPFP, koja je također radila na Tijelu, kao i Agenciji za Film Sjeverne Makedonije koji su nam dali važnu podršku. I eto nas pred svjetskom premijerom u Sarajevu, što je dokaz da se upornost, predanost i timski rad zaista isplate”, poručila je autorica filma Petra Seliškar”.

Tim filma Tijelo Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Press

Tamara Babun iz zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, koja je s Petrom Seliškar radila na filmu kaže:

“Godine 2007. kao studentica Akademije dramske umjetnosti, zajedno s kolegama Unom Radić i Lukom Rukavinom, imala sam zadovoljstvo biti u Mladom žiriju ZagrebDoxa i Petri Seliškar uručiti nagradu za film Bakice revolucije. Tada smo se upoznale i nismo se vidjele više godina, ali sam ostala velika obožavateljica njenih filmova. Zaista mi puno znači da sam mogla sudjelovati u radu na ovom filmu i da će njegovu svjetsku premijeru ugostiti baš Sarajevo Film Festival. Radujem se vidjeti kako će izgledati prvi susret filma s publikom!”

Za svjetsku distribuciju filma zadužena je međunarodna agencija za distribuciju i prodaju dokumentarnih filmova Lightdox. Scenarij i režiju potpisuje Petra Seliškar, direktor fotografije je Brand Ferro, montažeri su Sashko Potter Micevski i Sandra Bastašić, skladatelj Vladimir Rakić, dizajneri zvuka su Vladimir Rakić i Vera Galešev, producentica je Petra Seliškar za Petra Pan Film, a koproducentice su iznad spomenuta Tamara Babun iz zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly te Sarra Ferro iz makedonske produkcijske kuće PPFP, pridruženi producent je Victor Ede iz francuske produkcijske kuće Cinéphage Productions.

Film je realiziran uz potporu Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Agencije za Film Sjeverne Makedonije, Eurimages, Kreativne Europe - MEDIA te Région Sud - Provence-Alpes-Côte d&Azur.