ZAGREB UGOSTIO KOREOGRAFE

Prava je prilika da upoznate plesnu scenu

03.10.2010 u 00:02

Bionic
Reading

Prigodnim koktelom u foajeu Muzeja suvremene umjetnosti u subotu navečer otvorena je 11. platforma mladih koreografa. Izveden je i perfomans 'Tijela nezavisne kulture' u kojem je sudjelovalo 17 plesnih umjetnika koji su, svaki u svojoj pozi, nepomično stajali razmješteni u foajeu

Bio je to uvod u zagrebačku premijeru predstave 'Sad Sam/Almost 6' Matije Ferlina koja je prva u nizu u kojima gosti mogu uživati tijekom festivala. Nakon izvedbe razvio se dijalog s publikom koji je moderirala kazališna kritičarka Nataša Govedić.

Festival će trajati punih devet dana, i to u različitim prostorima: osim u MSU-u i Zagrebačkom plesnom centru, u Tvornici jedinstvo te kinu Grič.

Organizatorice festivala su Larisa Navojec i Tamara Curić. Od poznatih lica, na otvaranju su se pojavile Csilla Barath-Bastaić, Jadranka Đokić, Ivana Banfić, Marija Husar i Romina Vitasović te mnogo osoba s kulturne i plesne scene.

Inače, Matija Ferlin, zanimljivo mlado plesačko i koreografsko ime, diplomirao je na Školi za novi plesni razvoj (School for New Dance Development) u Amsterdamu te prezentirao i izvodio svoj rad na priznatim festivalima u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i širom Europe. Surađivao je s poznatim svjetskim imenima kao što su Sasha Waltz, David Zambrano i brojni drugi.

U 'Sad sam/ALMOST 6', kako sam autor kaže: 'Propituje dječji um koji ništa ne uvjetuje, pa čak ni vlastito postojanje. Tijekom odrastanja, svijest o postojanju stvara brojne 'terorizirajuće' činjenice koje proizlaze iz društvenih uvjeta i ograničenja. Svi fiktivni likovi iz djetinjstva postaju neprijatelji. Rezultat činjenice da moramo odrasti su nesavršenosti koje sačinjavaju naše živote i načine življenja posebnima i individualnim. Jedan je oslonac, mogućnosti brojne.'