KOD NJIH JE ZIMA...

Afrikanci se kuhaju u Zagrebu na smotri folklora

22.07.2010 u 15:53

Bionic
Reading

Predstavnici Zimbabvea, koji sudjeluju na 44. međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, požalili su se da im nije nimalo lako na 34 stupnja, jer je u njihovoj zemlji trenutačno zima, a dnevni maksimalac kreće se do 18 stupnjeva

Folklorna skupina afričke zemlje Zimbabve jedna je od sudionica 44. međunarodne smotre folklora posvećenoj aktivnostima na očuvanju i zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Na smotri koja traje od 21. do 25. srpnja nastupa 18 domaćih i 10 inozemnih folklornih skupina, među kojima iz Albanije, Iraka, Irana i Zimbabvea.

Afrikanci su danas snimljeni u centru Zagreba, na Zrinjevcu dok su čekali prijevoz. Premda fino razgolićeni, kako i dolikuje gradskoj vrućini, požalili su se da im ljeto u Hrvatskoj jako teško pada i da ih podsjeća na nesnosne vrućine koje vladaju u Africi tijekom ljeta.

Ovogodišnja, 44. međunarodna smotra folklora u Zagrebu posvećena je fenomenima svjetske nematerijalne kulturne baštine, koja je pod zaštitom Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Hrvatska ima sedam dobara nematerijalne kulturne baštine, koju su upisani u registar UNESCO-a, što ju je svrstalo u sam vrh svjetske nematerijalne kulturne baštine, odmah iza Kine, Japana i Republike Koreje.

Priredbe se svaki dan u 10 i 20 sati održavaju na Trgu bana Jelačića, na ljetnoj pozornici Gradec, Gliptoteci i u crkvi Sv. Katarine, a sudionici smotre nastupit će i na folklornim festivalima u Beltincima u Sloveniji, Koprivnici i Zaprešiću.