200 IZLOŽAKA

U MUO otvorena retrospektivna izložba Jagode Buić

21.06.2010 u 15:53

Bionic
Reading

Retrospektivna izložba Jagode Buić, s izborom reprezentativnih radova iz cjelokupnog opusa te hrvatske umjetnice svjetskog ugleda, otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO)

Izložba obuhvaća 200-tinjak izložaka, najviše tapiserija po kojima je ta umjetnica prepoznatljiva. Pojedine od njih visoke su oko četiri metara i teške između 200 i 300 kilograma.

Jagoda Buić je umjetnica čiji se rad prvotno veže za kazalište, obzirom da je kao kostimograf i scenograf ostvarila više od 120 projekata diljem svijeta.

Retrospektiva Jagode Buić najveći je projekt MUO-a u prvoj polovici ove godine, istaknuo je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja.

Otvarajući izložbu ministar kulture Božo Biškupić istaknuo je kako je umjetnica Jagoda Buić obilježila cijelo jedno vrijeme, te bila nositelj avangardnih stremljenja.

Retrospektivu njezinog rada ocijenio je svečanošću za hrvatsku umjetnost i kulturu u cjelini, zaželjevši da se ta izložba, osim u Beču, može pogledati i u drugim europskim gradovima.

Jagoda Buić je jedina hrvatska umjetnica koja je dobila Grand Prix na svjetskom bijenalu u Sao Paolu (1975.), a njezina djela nalaze se u ponajboljim svjetskim muzejima i galerijama.

Izložba u MUO bit će otvorena do 15. kolovoza.