EXPO 2010.

Milijunski paviljoni budućnosti u Šangaju

27.04.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Sve je spremno za najveću svjetsku izložbu EXPO 2010. koja se ove godine održava u Kini na temu 'Bolji grad, bolji život'. Vodeći svjetski arhitekti, dizajneri i kreativci izložili su svoje viđenje budućnosti te uz dominaciju zelene arhitekture i ekološki osviještene gradnje, unatoč recesiji, na ovogodišnjem sajmu predstavljaju nimalo skromna rješenja i programe

Ususret velikoj svjetskoj izložbi, Kina kao domaćin je najavila da planira ostaviti trajni trag u povijesti organizacije ovog događanja.

Da neće teško ostvariti cilj, pokazuju i brojke: astronomski ulog od čak 3,2 milijarde eura, sudjelovanje 192 zemlje te izložbena površina od 322 hektara u središtu Šangaja.

EXPO će i ove godine na jednom mjestu okupiti vodeće svjetske arhitekte, među čijim projektima dominiraju luksuzna ekološki osviještena rješenja.

Posuđeni paviljon

Zbog manjka novca pobjednički projekt gradske lođe arhitekta Branka Silađina nije realiziran te se Hrvatska ove godine predstavlja u skromnom paviljonu koji je kineski predsjednik ponudio na posudbu. Na crvenoj fasadi paviljona bit će postavljene bijele zastave koje stvaraju predodžbu šahovnice, a desetak projektora će na unutrašnje zidove izložbenog prostora veličine 27x16,4 metra projicirati fotografije i kratke filmove svakodnevnih scena iz hrvatskih gradova, praćene autentičnim zvukovima i tradicionalnom hrvatskom glazbom.

U skladu sa statusom zemlje domaćina, kineski paviljon koji je osmlio He Jingtang smješten je na centralnoj poziciji sajma te s visinom od 63 metra trostruko premašuje paviljone ostalih zemalja. Najveći paviljon na EXPO-u oblikovan je u tradicionalnom starokineskom stilu, pokriven krovom izrađenim od konzola te u karakterističnom crveno-zlatnom koloritu.

Odmak od tradicije učinio je Thomas Heatherwick, autor britanskog paviljona, jednog od najimpresivnijih zdanja u Šangaju. Paviljon nazvan Katedrala sjemena nastoji prikazati međuodnos urbanog okoliša i netaknute prirode. Građevinu visoku 20 metara izvana duž cijele površine pokriva 60.000 uskih i sedam metara dugih akrilnih šipki, a na vrhu svake su razne sjemenke s ciljem naglašavanja važnosti prirode za budućnost čovječanstva. Šipke tijekom dana osvjetljavaju unutrašnji prostor, a po noći vanjski te reagiraju na vjetar stvarajući valovita gibanja.

Arhitekte studija Bjarke Ingels Group zaslužne za izgled danskog paviljona inspirirala je Konferencija o klimatskim promjenama u Kopenhagenu i ideja o čistijem okolišu. Tisuću i pet stotina bicikala namijenjenih posjetiteljima čini integralni dio ove eko-građevine. Kružni paviljon načinjen je od bijelog izbušenog čelika, a u centru se nalazi veliki bazen ispunjen vodom iz kopenhaške luke u kojemu je postavljen čuveni kip Male sirene.

Među zelene paviljone ubraja se i njemački, čiji je idejni kreator arhitekt Lennart Wiechell. Projekt pod nazivom Ravnoteža propitkuje balans između kulturnog identiteta, globalizacije, modernizacije i očuvanja prirode, a u skladu s tim sastoji se od četiri odvojene arhitektonske komponente. Centralni kupolasti objekt okružen je s tri lebdeće kugle, a čitava cjelina prostire se na 6000 četvornih metara te je vrijedna 50 milijuna eura.

Zemlje regije na EXPO-u

Slovenija se u Šangaju predstavlja u paviljonu čiji je izgled inspiriran temom otvorene knjige. U njegovoj unutrašnjosti postavljeno je osam velikih knjiga koje govore o slovenskoj kulturi i običajima, a prostire se na tisuću četvornih metara. Jednake je površine paviljon Bosne i Hercegovine, vrijedan približno 3,5 milijuna kuna, nadahnut sloganom 'Cijela zemlja - jedan grad!'.  Tema srpskog paviljona je 'Kôd grada', a lajtmotiv uređenja je umijeće narodnog tkanja i uzorak tkanog tepiha. 

Spojivši kinesku i vlastitu tradiciju izrade predmeta od trske, španjolski arhitekti osmislili su paviljon načinjen upravo od tog materijala. Paviljon ukupne površine od oko 8500 četvornih metara, vrijedan 1,8 milijuna eura, sastoji se od čelične konstrukcije omotane u ručno ispleten pokrivač od raznobojne trske. Jedna od vizualnih prednosti njegove unutrašnjosti je prodor sunčevih zraka, što će posjetiteljima pružiti ugodnu temperaturu, svjež zrak i prirodno osvjetljenje.

Svojevrsno iznenađenje ovogodišnjeg EXPO-a stiže iz Poljske, a potpisuju ga arhitekti Wojciech Kakowski, Natalia Paszkowska i Marcin Mostafa. U duhu narodnog veza te zemlje eksterijer impresivnog paviljona obložen je laserski obrađenom šperpločom, staklom te vodootpornim video zidovima na kojima će se prikazivati filmovi o Poljskoj. Prošireni krov zamišljen je kao prostor za koncerte te druženje i konzumaciju tradicionalnih poljskih jela.

U skladu s francuskom profinjenom jednostavnošću nastao je projekt arhitekata studija Jacques Ferriera. Jednostavna građevina izvana je obložena rešetkastom konstrukcijom, a iznutra ispunjena raskošnim francuskim vrtom. Paviljon je građen u skladu s pravilima takozvane zelene arhitekture, na vrhu ima solarne ploče, a po završetku EXPO-a bit će darovan na korištenje Kini, prenosi magazin Weburbanist.

Talijanski paviljon

Zanimljivo zdanje stiže i iz Australije. Paviljon je inspiriran kamenim brdom Uluru smještenim u južnom dijelu sjevernog teritorija tog kontinenta. Zahvaljujući djelomično oksidirajućoj čeličnoj fasadi mijenja boju te oponaša oker crveni izgled brda.

Pažnju plijeni i kreativni nizozemski paviljon Johna Kormelinga nazvan Ulica sreće. Sastoji se od 26 odvojenih dijelova različitih dimenzija, postavljenih na kružnu platformu koja stoji na stupovima različitih  visina.

Talijanskog arhitekta Giampaola Imbrighija inspirirala je tradicionalna kineska dječja igra u kojoj djeca slažu na stol hrpe štapića i pokušavaju ukloniti jedan bez pomicanja ostalih. Tako se Italija ove godine predstavlja u promjenjivom paviljonu sastavljenom od 20 funkcionalnih modela koji se mogu različito montirati, a po završetku izložbe bit će jedan po jedan uklonjeni.

Svjetska izložba EXPO 2010. održava se od 1. svibnja do 31. listopada.