Kulturmiks CROATIA EXPO 2010

Hrvatska za Šangaj pripremila 'flash putovanje'

U Muzeju suvremene umjetnosti predstavljen je projekt Croatia Expo 2010 kojim će se Hrvatska prezentirati na svjetskoj izložbi Expo 2010 u Šangaju

Na samom početku okupljene je pozdravio ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković. Ministar Jandroković je kazao da, unatoč ovogodišnjim smanjenim sredstvima, očekuje uspjeh jednak prošlogodišnjim nastupima Hrvatske te je izrazio nadu da će nastup povoljno utjecati na hrvatsko gospodarstvo.

Tomislav Miletic/PIXSELL
Arhitekt paviljona Branko Silađin
Veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Lianqi Wu kazao je da će Expo u Šangaju biti dosad najveća svjetska izložba te da se u šest mjeseci, koliko će trajati, očekuje između 70 i 100 milijuna posjetitelja.

Dosad su sudjelovanje na izložbi potvrdile 192 zemlje i 50 međunarodnih organizacija, a izložba će se prostirati na površini od 322 hektara u središtu Šangaja, na obalama rijeke Huangpu.

Autor hrvatskog paviljona arhitekt Branko Silađin kazao je da nije imao namjeru sudjelovati, no da ga je nadahnula zanimljiva ovogodišnja tema 'Bolji grad, bolji život'.

'Bilo mi je jasno da se ne možemo predstaviti visokom tehnologijom, već tradicijom života u gradu', rekao je Silađin. Iz tog mu je razloga kao inspiracija poslužio vanjski prostor gradova nazvavši ga mjestom druženja i informiranja. Silađin je izrazio nadu da ovogodišnji paviljon neće biti razočarenje te da u Kinu putuju demantirati tvrdnju koliko košta, toliko vrijedi.

Hrvatski paviljon bit će smješten u zoni C s drugim europskim državama, između Litve i Rumunjske. Na crvenoj fasadi paviljona bit će postavljene bijele zastave koje stvaraju predodžbu šahovnice.

Desetak projektora će na unutrašnje zidove izložbenog prostora veličine 27x16,4 metra projicirati fotografije i kratke filmove svakodnevnih scena iz hrvatskih gradova, praćene autentičnim zvukovima i tradicionalnom hrvatskom glazbom. Petominutna projekcija će se iznova ponavljati stvarajući dojam flash putovanja.

Vizualni identitet projekta osmislila je Marina Mijatović studentica Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, a predstavljene su i službene uniforme, kravata, šal te prigodna poštanska markica. Svjetska izložba Expo 2010 održava se od 1. svibnja do 31. listopada.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još