MEĐUNARODNI FESTIVAL

Deset dana queera u Zagrebu

16.04.2010 u 17:18

Bionic
Reading

Ovogodišnji, osmi festival Queer Zagreb održava se od 4. do 14. svibnja. Prvih pet dana zakazano je za izvedbene umjetnosti, dok je druga polovica namijenjena ljubiteljima filma s programima u kinu Europa

Međunarodni festival poznat po propitivanju i širenju granica percepcije i recepcije queera u umjetnosti i društvu ove godine donosi jak kazališni i plesni program, u kojem gostuje četrdesetak umjetnika iz SAD-a, Francuske, Brazila, Njemačke, Argentine i Slovenije.

Među njima se ističu poznati koreografi Jérôme Bel s predstavom 'Lutz Förster', o plesaču iz plesne skupine legendarne Pine Bausch te Raimund Hoghe s intimnom predstavom L'Après-midi, koja nastavlja niz Raimundovih koreografija inspiriranih poznatim klasičnim glazbenim predlošcima, u ovom slučaju Debussyja i Mahlera.

Čitav segment festivala posvećen je suvremenim američkim kazalištarcima i performerima iz Seattlea, San Francisca i New Yorka.

Festival će otvoriti Holcombe Waller & the Healers izvedbom intimne i dirljive predstave 'Into the Dark Unknown: The Hope Chest' 4. svibnja u 20 sati u ZKM-u. Drugi dan festivala na istome mjestu bit će izvedena glazbeno primamljiva predstava 'I Offer Myself to Thee' njujorškog koreografa i plesača Jeremyja Wadea.

Keith Hennessy: 'Crotch'

Performer, koreograf i plesač iz San Francisca Keith Hennessy u predstavi 'Crotch' koja će biti izvedena u Zagrebačkom plesnom centru 5. svibnja naglasak stavlja na sadržajno propitivanje pozicije 'queer' umjetnika i identiteta u društvu.

Posebna zanimljivost Queer Zagreba je gostovanje radikalnih performera skupine 'La Pocha Nostra' iz San Francisca koji će surađivati s domaćim izvođačima stvarajući hrvatsku verziju svog performansa 'Corpo/Ilicito:The Post Human Society 6.9'. 'Corpo-Illicito' je treći, zadnji dio serije performansa pod nazivom Mapa Corpo tijekom kojih se istražuju mogućnosti ljudskog tijela, duhovnosti, aktivizma. Bavi se američkim strahom od drugačijega, a bit će izveden 6. svibnja u Tvornici Jedinstvo.

Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane gostuje s dramatizacijom Pasolinijeva romana 'Amado mio', predstavom koja je u Sloveniji naišla na veliko zanimanje i odobravanje publike, a njemačka transrodna umjetnica Antonia Baehr u izvedbi 'Rire/Lachen' analizira muzikalnost i mogućnost komponiranja smijeha.

Sam kraj izvedbenog dijela programa rezerviran je za atraktivnu astralnu koreografiju 'Castor & Polux', Françoisa Chaignauda i Cecilije Benogelee iz Francuske. Plesačko koreografski par pokazat će kako se pleše u zraku 8. svibnja u Jedinstvu.

Osim kazališnog i plesnog dijela, filmski segment Queer Zagreba publici donosi najrecentniju brazilsku queer produkciju u programu 'Reel Tropical Extravaganza'. Bit će predstavljena i raznolika selekcija filmova nazvana 'Mea Culpa', u suradnji s Berlin Porn Film Festivalom.

Više informacija o programu festivala potražite na internetskim stranicama.