VREMEPLOV 'NOVO, NOVO VRIJEME'

Mesić: Šeks je dokaz neuništivosti materije

08.02.2010 u 00:53

Bionic
Reading

Na projekciji dokumentarca 'Novo, novo vrijeme' održanoj u kinu Europa deset godina nakon premijere, predsjednik RH Stjepan Mesić komentirao je kako iz današnje perspektive vidi politička zbivanja u vremenu od smrti Franje Tuđmana do svoje inauguracije te promjene koje su se dogodile do danas

Desetljeće nakon što je prikazan film Igora Mirkovića i Rajka Grlića koji je dokumentirao vrijeme velikih političkih promjena u Hrvatskoj, kada je Ivica Račan postao premijer, a Stjepan Mesić predsjednik zemlje, mnogih istaknutih imena tadašnje političke scene više nema u javnosti.

'Žene manje griješe'

Komentirajući kako je malo žena u filmu 'Novo, novo vrijeme', predsjednik Mesić kazao je da smo danas otišli dalje i da nije neobično da žene budu na odgovornim mjestima. 'Bilo bi poželjno da se pojave u politici jer manje griješe nego muškarci. U politici', naglasio je predsjednik.

Scena u filmu 'Novo, novo vrijeme' u kojoj prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman dijeli lente i odlikovanja svojim suradnicima, predsjednika Stjepana Mesića podsjetila je na političke karijere tada istaknutih članova HDZ-a.

'Malo njih je aktivno i danas, a Šeks je dokaz neuništivosti materije', komentirao je predsjednik Mesić pričajući o svojih deset godina na Pantovčaku. 'Puno toga tada nisam vidio, što danas vidim', rekao je Mesić nakon filma koji dokumentira predsjedničke izbore 2000. na kojima je posve neočekivano pobijedio. O tome svjedoči i 'Novo, novo vrijeme' čiji koautor Igor Mirković danas kaže da su tek kasnije tijekom predsjedničke kampanje uvidjeli da Mesić ima šanse na izborima.

'Očito sam bio autsajder, pa me niste previše snimali', kazao je u razgovoru s Mirkovićem koji je projekciju u kinu Europa najavio riječima 'Dobro došli u vremeplov 'Novo, novo vrijeme''.

Što se uistinu promijenilo unazad deset godina u Hrvatskoj, pitanje je na koje su odgovor ovom reprizom i novim, kritičkim gledanjem filma tražili i sami autori. Dobar odgovor leži u činjenici da su na projekciju u kino Europa od brojnih protagonista tog vremena i dokumentarca došla tek dvojica, Mate GranićIvan Jakovčić.

Ivić Pašalić, Zlatko Canjuga ili Borislav Škegro snimljen kako pod kaput skriva bocu pića, Zlatko Tomčić i Dražen Budiša tek su spomenik nekog prošlog vremena. Istim je riječima 'Novo, novo vrijeme' prokomentirao i novoizabrani predsjednik RH Ivo Josipović koji je dodao da bi bilo dobro sličan film snimiti i za deset godina kako bi se vidjelo što se promijenilo.

Referirajući na početak svog mandata, detuđmanizaciju Hrvatske i najavu da će neki otići u zatvor, još uvijek aktualni predsjednik Mesić sarkastično je zaključio da se ta najava ostvaruje tek nakon deset godina. Komentirajući veliku zastupljenost Crkve u filmu, istaknuo je da se njezin utjecaj nije smanjio ni danas. 'Na prošlim izborima u crkvama su se dijelili pamfleti i leci s uputama da se ne glasa za Lucifera, nego prema odabiru Crkve. Crkva se ponaša kao autokefalna hrvatska crkva koja ne razumije Rimokatoličku crkvu', kazao je Mesić. Osvrnuo se i na svog nasljednika, ali i prethodnika.

'Ivo Josipović je prvi hrvatski predsjednik koji nije bio u zatvoru ito je jako dobro', rekao je i dodao da od novoizabranog predsjednikagrađani mogu očekivati Hrvatsku sa standardima europske demokracije.'On neće biti predsjednik u bijeloj uniformi, no malo moramamnestirati i predsjednika Tuđmana koji je dugo bio general i predsjedniku vrijeme rata', zaključio je Mesić.

Ove njegove izjave, kao i atmosfera s projekcije filma i domjenka koji je uslijedio bit će sastavni dio epiloga nazvanog 'Deset godina poslije' koji će biti prikazan 21. veljače na RTL-u. Prvi hrvatski dokumentarac prikazivan u redovnoj kinodistribuciji koji je pogledalo preko 30 tisuća gledatelja, dobit će svoj dodatak koji će prikazati prvog predsjednika Hrvatske koji s vladajuće pozicije odlazi u mirovinu te nagovještaj opet nekog novog, novog vremena.

Mate Granić, Ivan Jakovčić, Dijana Pleština, Igor Mirković i Ivo Josipović za tportal govore kako su doživjeli film 'Novo, novo vrijeme' s desetogodišnjim odmakom.