PJEVAČ DIZAJNER

Nick Cave predstavlja svoja 'zvučna odijela'

07.01.2010 u 13:54

Bionic
Reading

U muzeju Fowler na kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu bit će održana izložba takozvanih 'zvučnih odijela' (Soundsuits) svestranog Nicka Cavea

Premda je u svijetu glazbe i književnosti poznat, njegovo djelovanje na području vizualne umjetnosti većini je još uvijek nepoznanica.

Nick Cave: Zvučna odijela (Soundsuits)

Nesvakidašnja izložba pod nazivom 'Nick Cave: Meet Me at the Center of the Earth' kombinacija je skulpture, mode, plesa i tradicije, a donosi 35 umjetnikovih starijih i nekolicinu novih radova. Riječ je o višeslojnim, multimedijalnim djelima nazvanima prema zvukovima koje proizvode kada se odjenu ili koji ih prate prilikom performansa.

Dizajn Caveovih 'zvučnih odijela' vuče korijene iz kulturnog nasljeđa Afrike, Kariba, narodnih nošnji raznih dijelova svijeta, ceremonijalnih kostima i visoke mode.

Prilikom najave izložbe, Cave je za američke medije izjavio da se 'ne doživljava kao umjetnik, već više kao humanitarac koji pomoću umjetnosti doprinosi promjeni'. Istaknuo je i nadu da će njegove kreacije ljude potaknuti na suživot i brigu o prirodi, prenosi Independent.

Izložba se otvara 10. siječnja i traje do 30. svibnja, a nakon Kalifornije kreće na veliku svjetsku turneju.