SENZACIJA U ITALIJI

Tri kilometra nogostupa za neponovljivu šetnju po vodi

08.06.2016 u 16:28

Plutajući gat
Bionic
Reading

Umjetničkom instalacijom 'Plutajući gat' dva otoka jezera Iseo u talijanskoj pokrajini Lombardiji bit će prvi put povezana s kopnom i na hod po vodi, prema očekivanjima, privući oko pola milijuna posjetitelja

Iza projekta stoji umjetnik Christo, koji još od studenog sa svojim timom postavlja 220 tisuća plutajućih polietilenskih kocki u tri kilometra dug nogostup.

Mjesto Monte Isolo, koje broji dvije tisuće stanovnika, inače je dostupno samo brodom, a Christo otkriva za britanski The Guardian da će im od 18. lipnja do 3. srpnja omogućiti po prvi put da hodaju po vodi.

'Plutajući gat', očekuje se, posjetit će pola milijuna ljudi, što je znatno manje od broja ljudi koji su vidjeli njegove prethodne umjetničke instalacije koje je radio s pokojnom suprugom Jeanne-Claude. Tako je njihov 'Zamotani Reichstag' (Wrapped Reichstag) 1995. godine u Berlinu vidjelo pet milijuna ljudi, a kroz njihova 'Vrata' (The Gates) u njujorškom Central Parku 2005. prošetalo se oko dva milijuna ljudi. No budući da se radi o manje poznatom jezeru na sjeveru Italije i uglavnom ruralnom području, brojka i nije tako mala.

Šetnju po 'Plutajućem gatu' umjetnik je usporedio s hodom po leđima kita koja će od posjetitelja iziskivati pažnju. Naime, pomoću posebno izrađenih šivaćih strojeva koji stvaraju prirodne nabore gat će biti presvučen tkaninom koja pod utjecajem svjetlosti i vlage mijenja boju od sjajne zlatne do gotovo crvene.

Koliko je umjetnički, Christov je rad i podvig inženjerstva, a za njegovu je realizaciju umjetnik okupio i tim sportaša iz rodne Bugarske koji su pomogli spajati posebno izrađene kocke i ronioce koji su pomoću balona na vrući zrak postavili 190 betonskih blokova za sidrenje gata.

Christo, punog imena Christo Vladimirov Javačev, izabrao je jezero Iseo zbog njegovih mirnih voda i jednostavne obale od impozantnih alpskih obronaka za koje neki vjeruju da su poslužili kao nadahnuće za pozadinu Mona Lise.

'Svaki projekt nađe svoje pravo mjesto', zaključuje Christo, a instalaciju vrijednu 112 milijuna kuna (15 milijuna eura) financira sam. Ulaz će biti slobodan, a na otvorenju 18. lipnja 150 dobrovoljaca, među kojima i spasioci, danonoćno će s gata i brodova voditi brigu o sigurnosti posjetitelja.