UTOPIJA=REALITY

Otvoren Prvi bijenale industrijske umjetnosti u Labinu

03.03.2016 u 12:06

  • +4

U prostorijama ugljenokopa otvoren 1. Bijenale industrijske umjetnosti

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

Bionic
Reading

U sklopu 95. obljetnice Labinske Republike, u Labinu je u srijedu svečano otvoren Prvi bijenale industrijske umjetnosti 'Utopija=Reality'

Bijenale je počeo umjetničkim performansom ispred kulturnog centra Lamparne, a u govoru uoči otvorenja labinski gradonačelnik Tulio Demetlika rekao je da on, kao i svi Labinjani, osjećaju veliku zahvalnost prema barunici Lucreziji de Domizio Durini, kustosici te manifestacije koja je, kako je rekao, 'napravila nešto veliko, značajno i vrlo važno za Labin'.

'Ona je svoje bogato iskustvo pedesetogodišnjeg rada pretočila u osmišljavanje ovog bijenala, a pritom je donijela novi pogled na svijet i na umjetnost. Danas, kada je teška uloga morala i etike u modernome svijetu, ona je pokazala ljudske vrijednosti u najboljem svjetlu i veliku brigu za očuvanje prirode', istaknuo je gradonačelnik Demetlika.

Dodao je kako će se do rujna svojim djelima predstaviti osamdeset umjetnika iz svih krajeva svijeta, sa svih kontinenata, a u svim manifestacijama i popratnim događajima nastupit će ih više od stotinu.

'Cijeli će grad do kraja rujna živjeti u znaku umjetnosti. Da mi je netko prije dva mjeseca rekao što će se sve tu dogoditi, ne bih vjerovao. To nije izložba samo za kritičare i poznavatelje umjetnosti. Labin je postao radionica i igraonica, zajednica sretnih ljudi koji žive uz umjetnost, a po tome će ovaj grad biti prepoznatljiv u cijelom svijetu', poručio je Tulio Demetlika.

Kustosica manifestacije - barunica Lucrezia de Domizio Durini istaknula je da je iznimno sretna što je u Hrvatskoj, koju posjećuje već trideset godina, i što sudjeluje u otvorenju 'nečeg tako značajnog u jednom sasvim posebnom ambijentu'.

'To je jedan od projekata moga života. Labin mi je sada poput svojevrsne oaze - tu sam naišla na puno pravih, istinskih ljudi, humanih nota. Zato sam, ne putem galerija, nego putem poznanstva i suradnje, pozvala 80 umjetnika iz čitavog svijeta da ovdje izlože svoja djela. Posjetitelj će vidjeti djelo, ispod njega ime i prezime umjetnika te njegov kontakt i na taj će način moći komunicirati i kontaktirati', istaknula je kustosica.

Bijenale je otvorio umjetnički voditelj Damir Stojnić, koji je tom prigodom hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zahvalio na pokroviteljstvu, a županu Valteru Flegi, kustosima i svim umjetnicima što su došli ili dostavili svoja djela.

Nakon toga otvorena je izložba posvećena njemačkom avangardnom umjetniku Josephu Beuyusu (1921. - 1986.), koji je utjecao na mnoge suvremene umjetnike.