labina 2023.

Započeo Festival umjetnosti i tolerancije u Labinu

18.05.2023 u 10:17

Bionic
Reading

Od 17. do 20. svibnja posjetitelje očekuje unikatan spoj izvođačkih umjetnosti, uz čak sedam vrhunskih kazališnih predstava koje će biti izvedene u starogradskoj jezgri

Ove srijede istarski grad Labin postao je otvorena pozornica za sve ljubitelje umjetnosti i tolerancije, zahvaljujući mladom i inspirativnom događanju Labina 2023. - Festivalu umjetnosti i tolerancije, koji od 17. do 20. svibnja donosi spoj ideja i stvaralaštva različitih vidova kulture, a svakako se ističu izvedbe čak sedam vrhunskih regionalnih predstava koje će biti izvedene u starogradskoj jezgri Labina i okolici.

"Nešto što je stasalo iz ljubavi i s dobrim namjerama može samo da raste i napreduje, a to je Festival Labina pokazao" istaknula je Sonja Damjanović, potpredsjednica Udruge Labina i umjetnička voditeljica festivala, najavivši tako drugo izdanje ovog festivala, čiji cilj je od samog starta širenje poruke tolerancije i promocija europskog nasljeđa, koje se temelji na regionalnim i lokalnim kulturnim baštinama.

U svom raznovrsnom programu, Labina će tako kroz četiri dana trajanja starogradsku jezgru grada ispuniti raznim oblicima izvedbenih umjetnosti, od kazališnih predstava, glazbe, plesa, slikarstva i uličnih izvedbi, a u programu će sudjelovati i djeca i mladi iz lokalnih i regionalnih škola. Dio programa odvijat će se i u Sv. Martinu u središnjoj Istri te u Raši, najmlađem gradiću u Istri.

Program festivala započet će već ove srijede, 17. svibnja, otvorenjem izložbe labinskih i novosadskih likovnih umjetnica, dok je svečano otvorenje Festivala najavljeno za četvrtak, 18. svibnja u 19:30, nastupom Elis Lovrić, ovogodišnjeg zaštitnog lica festivala i Brune Krajcara, čija pjesma "Va Labine By Night" je odabrana kao himna festivala.

Jedan od ključnih dijelova festivalskog programa svakako su vrhunske kazališne predstave, koje su već oduševile publiku diljem regije, a ovom prilikom će biti izvedene i u Labinu. Tako će jedan od najzanimljivijih autora s ovih prostora te glumac neviđene teatarske energije - Zijah Sokolović, predstaviti svoju viziju cabareta pod imenom "Međuigre 0-24" u kojem će komentirati političke događaje i društvena stanja; svoju izvedbu imat će i hvaljena drama Stevana Pešića "Tesla - Prilagođavanje anđela", kroz koju će nagrađivani glumci Vladimir Posavec-Tušek i Momčilo Otašević dočarati posljednji sat Teslinog boravka na zemlji; zagrebački Teatar EXIT na pozornicu Labine će stati sa svojom predstavom "Realisti", gdje će kroz smijeh govoriti o kaotičnoj realnosti i apsurdnostima vremena u kojem živimo.

Sa svojom predstavom "Vla Vla Vlajalnd" na festival se vraća i Ecija Ojdanić, osnivačica i ravnateljica Kazališta Moruzgva; u Labin po prvi put stiže predstava "Sretno", čiji jedan od glavnih likova je možda i najpoznatija žena u povijesti grada Labina uopće - Giuseppina Martinuzzi; Pozorište mladih iz Novog Sada predstavit će se predstavom "Trideset i devet stepenica", dok će beogradska dramska umjetnica Mila Manojlović izvesti svoju hvaljenu monodramu "BOL".

Povodom festivalskog nastupa niza nagrađivanih umjetnika, i ove će se godine održati okrugli stol "Art is The Power of Tolerance", u kojem će sudjelovati Rade Šerbedžija, Slavenka Drakulić, Rajko Grlić, Paolo Magelli, Bale Bulatović, Vladimir Pištalo, Božidar Knežević i Zijah Sokolović.

Uz istaknuti kazališni programski sadržaj, festival će biti obogaćen i nizom uličnih performansa raznovrsnih umjetnika, kao i likovnim, dramskim i glazbenim radionicama pod stručnim vodstvom, a svoj izniman doprinos festivalu svojim umjetničkim izvedbama dat će i učenici lokalnih osnovnih i plesnih škola.

Glavni organizator je Udruga Labina, međunarodna udruga sa sjedištem u Labinu, dok su partneri i domaćini Istarska županija, Grad Labin, Turistička zajednica Grada Labina te općine Raša i Sv. Nedelja, AP Vojvodina, Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski" i Grad Novi Sad.

Svi detalji o programu Festivala, koji se održava od 17. do 20. svibnja, dostupni su na službenoj internetskoj stranici.