NAGRADA TURNER

Kolektiv mladih arhitekata Assemble nagrađen za obnovu ulice u Liverpoolu

08.12.2015 u 14:46

  • +3

'Nagrada Turner 2015'

Izvor: Pixsell / Autor: David Cheskin/Press Association/PIXSELL

Bionic
Reading

Ove godine je nagradu Turner, jednu od najvažnijih u suvremenoj umjetnosti, dobio arhitektonski i dizajnerski kolektiv Assemble iz Londona za svoj projekt revitalizacije kuća u liverpulskoj ulici Cairns

Za nagradu Turner u 2015. nominirani su bili Bonnie Camplin, Janice Kerbel, Nicole Wermers i Assemble, a na sinoćnjem proglašenju dobitnika u Glasgowu slavio je, pomalo neočekivano, arhitektonsko-dizajnerski kolektiv Assemble. Jedan od članova žirija, Alaistar Hudson, izjavio je da je Assemble nagrađen jer projekt revitalizacije ulice u Liverpoolu, u kojoj su obnovili desetak kuća, predstavlja 'dio duge tradicije umjetnosti koja se angažira u društvu'.

Assemble se sastoji od 14 do 18 članova i članica, a na svečanoj dodjeli nagrade su im se pridružili ljudi iz Liverpoola koji žive u ulici Cairns, što ju je kolektiv preporodio svojim angažmanom. Riječ je o kolektivu mladih arhitekata i dizajnera, većinom u srednjim dvadesetim godina, koji su i većinom zajedno studirali. Glazbenica Kim Gordon, koja je vodila ceremoniju dodjele, našalila se kako ne zna kome treba dati ček, tj. novčani iznos nagrade od 25 tisuća funti, kada su se na pozornicu popeli svi članovi kolektiva Assemble.

Jedan od članova Assemblea, Lewis Jones, izjavio je kako njihov kolektiv predstavlja 'antitezu dosadašnjim dobitnicima nagrade Turner, na koje se gledalo kao na pojedinačne genijalne umjetnike'. Među njima su, primjerice, Damien Hirst i Steve McQueen, koji je u međuvremenu dobio i Oscara za film '12 godina ropstva'. Jones je naglasio da je Assemble blisko surađivao s ljudima koji žive u ulici Cairns kako bi zajedno osmislili njeno renoviranje te da su došli nakon '20-30 godina ciničnih pokušaja odozgo da se obnovi to područje'.

Više o kolektivu Assemble i njihovom radu u Liverpoolu, ali i drugim projektima, možete saznati na njihovim službenim stranicama