FESTIVAL ŽELJEZARA

Radionice o kulturi u strategiji lokalnog razvoja

22.05.2015 u 09:00

Bionic
Reading

Organizatori sisačkog Festivala Željezara, čije nas drugo izdanje očekuje od 1. do 7. lipnja, pozivaju sve zainteresirane da se pridruže radnom programu Festivala i Inkubatora Željezara koji se otvara u ponedjeljak, 1. lipnja predavanjem, panel-diskusijom i radionicom na temu različitih perspektiva razvoja

Tijekom praktične radionice, a na temelju inspiracije i uvida dobivenih na predavanju i panel-diskusiji te vlastitih znanja i iskustava, polaznici će kreirati nove ideje za strategiju lokalnog razvoja baziranu na potencijalima kulture i srodnih industrija (kulturno i društveno poduzetništvo, kreativne industrije, kulturni turizam). Koristeći metode participativnog sudjelovanja, organizatori i partneri Festivala Željezara žele stvoriti prostor za smislen dijalog među sudionicima i podržati proces revitalizacije postindustrijskog grada.

Program Inkubatora Željezara

Predavanje: Transmodernost
Irena Ateljević, ekološka feministica i stručnjakinja za održivi razvoj, ponudit će novu perspektivu razvoja kulturnih i kreativnih industrija temeljenu na paradigmi transmodernosti, nove planetarne vizije prema kojoj cijelo čovječanstvo postaje svjesno da smo svi međusobno povezani, uključujući i naše ekosustave biljaka i životinja.

Transmodernost

Irena Ateljević je vizionarka, cijenjena akademkinja i istraživačica u području održivog razvoja kroz jačanje zajednice. Čvrsto vjeruje u povezivanje teorije s praksom te je u 20 godina iskustva svoju strast prema društvenoj pravdi i razvoju ljudskog potencijala izrazila kroz brojne projekte o ekonomskoj i društvenoj transformaciji. Projekte je izrađivala diljem cijelog svijeta, od Hrvatske, koja je njen dom, do Novog Zelanda, Australije i Južnog Pacifika, Kine, Indije i Južne Europe. Osnivačica je projekta organske poljoprivrede Pheonix Arbora na rodnom otoku Murteru.

Panel-diskusija: Vizije revitalizacije
U vrijeme kada se brojne inicijative iz različitih perspektiva bave pitanjem revitalizacije industrijske baštine Siska, polazišna je osnova panel-diskusije potreba za njihovom integracijom, umrežavanjem, suradnjom i artikuliranjem zajedničke vizije u skladu s postojećim uspješnim inicijativama i lokalnim resursima.
Panelisti: Vlatko Čakširan (Gradski muzej Sisak), Krunoslava Kosina Milutinović (Aplied Ceramics, PISAK, KULin), Marijan Crtalić (Festival Željezara), Alma Trauber (Gradska galerija Striegel), Goran Grgurač - pročelnik Ureda za kulturu Grada Siska
Moderatorica: Karmen Krasić Kožul (Lab 852)

Radionica: Scenariji razvoja
Psihoterapeutkinja i stručnjakinja za razvoj ljudskih potencijala Latica Mladina polaznicima radionice ponudit će niz kolaborativnih alata s ciljem zajedničkog definiranja nekoliko mogućih scenarija lokalnog razvoja (pesimističnog, optimističnog i realističnog). Predviđene aktivnosti: upoznavanje, kreiranje kolektivne Mentalne mape, World Cafe, prikupljanje rezultata i predstavljanje zaključaka.

Latica Mladina psihologinja je i terapeutkinja s višegodišnjim iskustvom rada u području psihologije/psihoterapije, upravljanja ljudskim resursima i organizacijskog razvoja. Svoj rad bazira na konceptima humanističke psihologije, procesnog rada i art terapije. Osnivač je tvrtke Together d.o.o. za savjetovanje i razvoj čija je misija poticanje razvoja pojedinaca i sistema prema zdravlju, ravnoteži i korištenju potencijala. Njihovi klijenti su razne tvrtke – od malih poduzetnika do velikih međunarodnih kompanija kojima je zajedničko to da su prepoznali ljudski resurs kao faktor koji čini razliku u poslovanju.

Predavanje i panel-diskusija otvoreni su za širu javnost bez prethodne prijave. Sudjelovanje u radionici je zbog ograničenog broja polaznika potrebno je prijaviti na e-mail: info@lab852.com