Kulturmiks COLLEGIUM MARIANUM ZA KRAJ

Završene 39. Varaždinske barokne večeri

  • Autor: Hina
  • 28.9.2009 10:31:32
  • 28.9.2009 8:51:42

Koncertom baroknog ansambla iz Praga Collegium Marianum u Varaždinu su završile 39. po redu Varaždinske barokne večeri, koje su ove godine u ponudi imale tridesetak koncerata

Osim u Varaždinskoj županiji koncerti su se održavali u još pet hrvatskih županija. Barokne večeri i ove su se godine proširile van granica Hrvatske budući da su koncerti održani u Mađarskoj i Sloveniji, dok još predstoje koncerti u Njemačkoj, Austriji i Izraelu.

Na završnom koncertu izvodila su se djela Zelenke, Tume, Mancinija, Reichenauera, Hassea, Buffardina i Galuppija.

Ansambl Collegium Marinaum glazbeni je i plesni ansambl usmjeren na autentičnu interpretaciju predromantične glazbe i rekonstrukciju baroknih koreografija. Umjetnička ravnateljica ansambla je Jana Semeradova, a osnovan je pri Kulturnom centru za povijesne umjetnosti Collegium Marianum u Pragu.

Osim velikog broj koncerata ovogodišnje Varaždinske barokne večeri imale su i bogat popratni program. Tako je predstavljena monografija i CD 'Jurica Murai na Varaždinskim baroknim večerima' te monografija 'Ruža Pospiš Baldani - hrvatska primadona', a održana je i Međunarodna izložba cvijeća. Na rasporedu je još dodjela nagrada zakazana za 28.rujna.

Dodijelit će se nagrade 'Ivan Lukačić' za muzikološki rad koji bitno pridonosi istraživanju hrvatske kulturne baštine; nagrada 'Jurica Murai' za najbolju interpretaciju te nagrada 'Kantor' za vrhunsku interpretaciju djela Bacha na VBV-u. Dodjela nagrada održat će se u varaždinskoj Gradskoj vijećnici u 11 sati. Ovogodišnja zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri bila je Češka dok za iduću godinu organizatori najavlju Bavarsku kao partnera.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još