PRODANA ZA 44,4 MILIJUNA DOLARA

Anđeoska trublja Georgie O'Keeffe srušila sve rekorde

24.11.2014 u 09:32

Bionic
Reading

Cvjetna slika preminule američke slikarice Georgie O'Keeffe 'Jimson Weed/White Flower No 1' prodana je na dražbi u aukcijskoj kući Sotheby's u New Yorku za 44,4 milijuna dolara, što je rekord za umjetničko djelo ženske umjetnice

Cvjetna slika preminule američke slikarice Georgie O'Keeffe 'Jimson Weed/White Flower No 1' prodana je na dražbi u aukcijskoj kući Sotheby's u New Yorku za 44,4 milijuna dolara, što je rekord za umjetničko djelo ženske umjetnice, javlja u subotu BBC.

Sotheby's je priopćio da je ta rekordna cijena postignuta nakon žestokog nadmetanja dvoje suparnika.

Riječ je o slici umjetnice koja se proslavila slikama cvijeća na velikom formatu, koje su naslikane tako kao da ih se gledalo iz velike blizine.

Slika koja je nadmašila prijašnji rekord u Sothebyy'su, rad umjetnice Joan Mitchell koji je u svibnju prodan za 11,9 milijuna dolara, prikazuje pustinjski cvijet poznat u narodu kao 'anđeoska trublja'.

Stoljećima je korišten kao ljekovita biljka za ublažavanje astme, ali kao i analgetik tijekom operativnih zahvata i namještanja kostiju. Također izaziva snažne halucinacije i delirij, a ako se nepravilno koristi, smrtonosan je.

O'Keeffe je preminula 1986. u 98. godini. 'Anđeska trublja' jedna je od tri njezine slike koje su se našle na aukciji, a koje je ponudio O'Keeffe muzej u Santa Feu u Novom Meksiku.

Taj muzej čuva gotovo cijeli opus slikaričina rada, a novac od prodaje ide u akvizicijski fond muzeja. Takva praksa u SAD-u nije neuobičajena i koristi se da bi se prikupila neka druga djela umjetnika čiji opus muzeji trebaju čuvati.

O'Keeffe je u ranijoj fazi živjela i radila u New Yorku, slikajući prizore impoznantne arhitekture tog grada, a potom se preselila u državu Novi Meksiko i slikala prostrane pejsaže.

Najveću cijenu nekog umjetničkog dijela na dražbi postigao je rad irskog slikara Francisa Bacona. Djelo 'Tri strudije Luciena Freuda' prošle je godine prodano za 142,4 milijuna dolara.