RAD HELENE BULAJE MADUNIĆ

Što o Tesli misle Terry Gilliam i Marina Abramović

21.11.2014 u 11:53

  • +12

Mehaničke Figure_Inspirirani Teslom

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

'Mehaničke figure_Inspirirani Teslom', krosmedijski umjetničko-dokumentaristički projekt hrvatske redateljice i umjetnice Helene Bulaje Madunić predstavljen je na najvećoj svjetskoj izložbi o Nikoli Tesli 'Nikola Tesla: Budućnost je njegova'

U srijedu,12. studenog u središtu Madrida, u prostoru Fundacion Telefonica, otvorena je do sada najveća izložba o Nikoli Tesli koju je u tri godine intenzivnog rada priredio kustoski tim Miguel A Delgado i Maria Santoyo, u suradnji s brojnim institucijama i umjetnicima iz cijelog svijeta.

Na izložbi sudjeluje i hrvatska umjetnica Helena Bulaja Madunić, čiji je krosmedijski eksperimentalni videorad i dokumentarni film 'Mehaničke figure_Inspirirani Teslom', u kojem o Tesli između ostalih govore Terry Gilliam, Marina Abramović, Andy Serkis, Christopher Priest, Laurie Anderson i Samantha Hunt, uvršten u sekciju POP‐TESLA, za koju je umjetnica priredila i galerijski video.


Izložbom se prije svega želi ukazati na genijalnost Teslinog uma te potencijal njegovih ideja i djela u razvoju čovječanstva, ne samo u znanstvenom i tehnološkom smislu, nego i u jednako vrijednom kulturološkom i duhovnom razvoju.

Radovi daju složen uvid u inspirativni potencijal Nikole Tesle, od znanstvenih krugova do kreatora videoigara, filmskih redatelja, crtača stripa, blogera, majstora tetovaže, pjevača, uličnih umjetnika, glumaca, pisaca, ekologa. Svi oni osjećaju veliko divljenje prema Nikoli Tesli i svatko mu na svoj osebujan način odaje priznanje. U njihovim očima Tesla je ne samo romantična, mesijanska figura, već i ikona suvremene kulture.

Izložba 'Nikola Tesla: Budućnost je njegova' traje do 15. veljače 2015. Nakon Madrida planira se turneja po svijetu.