NAJVEĆA IZLOŽBA HOROR DJELA

Od Dracule i Frankensteina do pisma Jacka Trbosjeka

03.10.2014 u 11:45

Izložba Terror and Wonder: The Gothic Imagination

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Bionic
Reading

Dvije stotine rijetkih predmeta prikazuje 250 godina gotičke tradicije te istraživanja ljudske fascinacije misterioznim, zatrašujućim i makabrističnim na izložbi 'Terror and Wonder: The Gothic Imagination' koja će se otvoriti u Londonu 3. listopada, a trajat će do 20. siječnja 2015.

Od Mary Shelley i Brama Stokera do Stanleyja Kubricka i Alexandra McQueena, pomoću filmova, knjiga, plakata, pa čak i 'pribora za ubijanje vampira', izložba donosi mračne sjene imaginacije koje su obilježile pop-kulturu.

Publika će u britanskoj nacionalnoj knjižnici, The British Library, moći razgledati ikonička djela, primjerice rukom pisane prve verzije Frankensteina i Dracule, ali i zaviriti u nastanak modernih horora Clivea Barkera.

Posebnu zanimljivost predstavlja pismo Jacka Trbosjeka, naslovljeno 'Dear Boss', koje je policija zaprimila 1888, notorno zbog rečenice: 'Na sljedećem poslu odsjeći ću damine uši i poslati ih policiji samo zbog zabave.'

Plakat za izložbu djelo je slikara i ilustratora Davea McKeana, proslavljenog suradnjom s Neilom Gaimanom na naslovnicama strip-serijala Sandman