U SPLITU

Otvoren festival komorne glazbe MAGfestival

29.08.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Jubilarni peti festival komorne glazbe, MAGfestival, otvoren je večeras u punoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, a otvorio ga je jedan od najboljih brass sastava na ovim prostorima - Simply Brass Quintet

Kvintet djeluje od 2006. godine i u tom su periodu održali niz zapaženih koncerata u Hrvatskoj i izvan nje. Program ansambla je raznovrstan, a sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja te preradbi za brass ansambl, skladbi baroka, klasike i romantizma, tradicionalnih crnačkih duhovnih pjesama, jazz skladbi i popularnih melodija.

Taj je kvintet u listopadu 2011. godine na Julliard School of Music u New Yorku predstavio hrvatsku glazbu pisanu za brass kvintet, te su praizveli glazbu 'Balkanika' Erica Ewazena. Kvintet surađuje s Koncertnom direkcijom Zagreb i već tri godine održavaju stalni ciklus koncerata u maloj dvorani Lisinski. Simpli Brass kvintet čine na trubi Tomica Rukljić i Rudolf Homen, na rogu Hrvoje Pintarić, na trombonu Alan Bošnjak i na tubi Joe Kaplowitz

Program petog MAGfestivala obuhvaća pet koncertnih večeri u kojima će se publici predstaviti vrhunski hrvatski i europski glazbenici. Na drugoj festivalskoj veceri nastupit će festivalski ansambli sastavljeni od članova udruge MAG i gostiju, a u danima koji slijede gitaristički trio iz Njemačke - Alegrias Guitar Trio - sastavljen od nagrađivanih i međunarodno priznatih gitarista, Kalamos Reed Quintet, ansamblu sastavljenom od puhačkih instrumenata koji koriste jezičak, a festival će zatvoriti Gudački kvartet Porin, jedan od ponajboljih i najznačajnijih hrvatskih komornih sastava.

Riječ je o jedinstvenom festivalu u Hrvatskoj koji nudi spoj glazbenog i likovnog doživljaja. Osnivač festivala je Udruga mladih akademski obrazovanih glazbenika sa šireg područja grada Splita, udruga MAG koja postoji od 2010. godine.

U protekle četiri godine, koliko festival postoji u Splitu, ukupno je održano 40 koncerata. Potporu djelovanju udruzi MAG dao je i predsjednik Ivo Josipović koji je 2012. godine bio gost na njihovom koncertu 'Koncert s predsjednikom' održanom u kazalištu. Festival će biti otvoren do 6. rujna.