PETOMINUTNI VIDEO

Kroz mjesta rođenja i smrti poznatih učite o povijesti kulture

28.08.2014 u 09:00

Bionic
Reading

Prateći linije od mjesta rođenja do mjesta smrti brojnih slavnih osoba pogledajte kako se u posljednjih 2600 godina mijenjala pozicija velikih svjetskih središta

Ako je suditi po ovom petominutnom videu, svi putovi vode iz Rima, umjesto u njega, kako to tvrdi poslovica.

Animirani video povjesničara umjetnosti Maximiliana Schicha i njegovih kolega s Teksaškog sveučilišta pruža nešto drugačiju sliku nicanja i gašenja velikih kulturnih svjetskih centara.

Schichov tim pokazao je velike povijesne mijene koristeći podatke s Freebasea o mjestima rođenja i smrti 120.000 slavnih i manje slavnih osoba. Na popisu se među ostalima mogu naći grčki mislilac Solon, rođen 637. prije Krista u Ateni, a umro 557. na Cipru, kao i Jett Travolta, sin poznatog glumca Johna Travolte, rođen 1992. u Los Angelesu i umro 2009. na Bahamima.

Mjesta rođenja pojavljuju se kao plave točke, a njihove smrti kao crvene. Kako je koji grad postajao relevantniji i poznatiji, više je poznatih ljudi u njemu okončavalo živote.

Kroz rođenja i smrti poznatih učite o povijesti kulture

Tako je zanimljivo vidjeti kako je Rim otvorio vrata Parizu, kojemu su tron postepeno uzimali američki gradovi Los Angeles i New York, piše Nature.com.