AUTOR KOLIBE U ZAGREBU

'Roman je dio moje prošlosti i tužnoga odrastanja'

30.07.2014 u 10:36

Bionic
Reading

Kanadski pisac i autor romana uspješnica 'Koliba' i 'Prekretnica' William Paul Young u atriju Arheološkoga muzeja u Zagrebu predstavio je hrvatska izdanja svojih knjiga

Young je na predstavljanju istaknuo kako je mislio da roman 'Koliba' nikad neće biti objavljen jer ga je na nagovor supruge pisao za svoje šestero djece. 'Žena je mislila da ću napisati priču od 3-5 stranica', rekao je dodavši kako je roman pisao putujući vlakom.

Nakon što sam dovršio roman, tekst sam umnožio u 15 primjeraka i raspodijelio ga djeci i svojim prijateljima, rekao je.

Tek na nagovor prijatelja, napomenuo je, odlučio sam tiskati djelo koje je na kraju postalo svjetskom uspješnicom, koje je dostiglo nakladu od dvadeset milijuna primjeraka.

Young je istaknuo i kako u knjizi tematizira pitanje Boga koji dopušta zlo u svijetu. Roman je dio moje prošlosti i tužnoga odrastanja, rekao je dodavši kako je odgojen u strogoj ortodoksnoj protestantskoj obitelji.

Upitavši je li Bog cijelo vrijeme dobar ocijenio je kako ne može vjerovati onomu za koga ne zna da ga voli.

'U knjizi sam želio ponuditi sliku Boga drukčijega od slike svojega oca', ustvrdio je dodavši kako je bio potaknut na takvo razmišljanje muškom i ženskom slikom Boga koja postoji u protestantizmu.

Istaknuo je i kako je njegov pogled na Boga drukčiji od Boga o kojem govore religiozne institucije.

Youngove romane "Kolibu" i "Prekretnicu" objavila je zagrebačka naklada Ljevak.

William P. Young
najpoznatiji je po svojem romanu "Koliba". Odrastao je uz roditelje misionare u Zapadnoj Papui (Nova Gvineja) među plemenom Dani. U početku je pisao samo za prijatelje, darujući im svoje rukopise, sve dok ga supruga nije uvjerila da napiše nešto za njihovo šestero djece i na jednome mjestu objedini svoj jedinstveni pogled na Boga. Rezultat je bio roman “Koliba”.