EYAL WEIZMAN U ZAGREBU

Koje je najmanje od svih mogućih zala?

07.07.2014 u 14:26

Bionic
Reading

U povodu hrvatskog izdanja svoje intrigantne knjige 'Najmanje od svih mogućih zala' u izdanju Multimedijalnog instituta MaMa, u Zagrebu 10. srpnja gostuje autor Eyal Weizman, profesor prostorne i vizualne kulture na londonskog koledžu Goldsmith. Weizman će govoriti o konceptu 'manjeg zla', koji je postao srž globaliziranog svijeta

Izraelski arhitekt i teoretičar Eyal Weizman u četvrtak, 10. srpnja u 20 sati gostuje u MaMi (Preradovićeva 18), gdje će predstaviti hrvatsko izdanje svoje knjige 'Najmanje od svih mogućih zala'. Knjigu je na hrvatski jezik preveo Domagoj Orlić, a grafički oblikovao Dejan Kršić

U debatama o naravi globaliziranog, svjetskog poretka Eyal Weizman posljednjih godina zauzima posve zapaženo mjesto, budući da u središtu njegova rada stoji pitanje transformacije prostora u trenutku kada se do neraspoznatljivosti miješaju političko, vojno i humanitarno djelovanje. Srž takvog stapanja autor detektira u zagovaranje 'manjeg zla', i da bi dekonstruirao osnovne koordinate te ideologije, Weizman će predložiti kritičku praksu jedne 'forenzičke arhitekture', kakao najavljuju iz MaMe.

Weizman je inače profesor prostorne i vizualne kulture na koledžu Goldsmiths Sveučilišta u Londonu, gdje vodi Centar za istraživačku arhitekturu i projekt 'Forenzička arhitektura'. Također je suosnivač udruge Umjetnički rezidencijalni program za dekolonizaciju arhitekture (DAAR) u Betlehemu u Palestini.
Od nedavnih aktivnosti posebno se ističu izložba 'Forensis' u Berlinu te sudjelovanje na venecijanskom Bijenalu arhitekture.

Autor je knjige 'Šuplja zemlja' (Hollow Land, Verso, 2007.), a Multimedijalni institut mu je prethodno objavio ogled 'Mengeleova lubanja: Začeci forenzičke estetike' (2013.), koju je napisao s američkim teoretičarom Thomasom Keenanom te esej 'Pogled kroz zid: rascijepljeni suveren i zatamnjeno staklo' (2008.).