BAŠTINA

Hoćete li na (Bez) veze u muzej?

16.04.2014 u 14:19

Bionic
Reading

Ovogodišnja 19. muzejska edukativna akcija kojoj je cilj približiti muzejsku baštinu široj javnosti, okupila je pod zajedničkom temom "(BEZ) VEZE" 63 muzejske institucije u kojima će se od 18. travnja do 28. svibnja odvijati raznovrstan program radionica, izložbi, predavanja, koncerata, predstava i drugih oblika edukativne komunikacije.

Akciju devetnaestu godinu za redom u povodu Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva (HMD). Nositelj ovogodišnje organizacije i muzej domaćin je Prirodoslovni muzej Rijeka.

"Ideja za ovogodišnju akciju pod nazivom '(Bez) veze' proizašla je iz teme Međunarodnog dana muzeja 'Muzejske zbirke kao poveznice' i njezin je naglasak na vezama koje kroz akcije koje se održavaju već 19 godina povezuju gradove, muzeje, muzejske pedagoge i kustose", kazala je predstavljajući program u zagrebačkom Muzeju Mimari autorica i voditeljica akcije Anita Hodak.

"Povezuju nas ljudi, djeca, mladi i odrasli, povezuju nas obitelji, grupe i pojedinci. Mi želimo da njih u ovoj akciji povežu 63 sudionika iz cijele Hrvatske – muzeji, galerije, knjižnice i centri za kulturu – koji bogatim edukativnim programima pozivaju sve zainteresirane da otkriju i istraže zanimljive i neočekivane veze 'koje nisu bez veze'", poručila je Hodak.

Svaki muzej umjesto ulazice nudi programsku knjižicu čijom se kupovinom sudjeluje u nagradnoj igri, a mjesec edukativnih akcija počinje 18. travnja izložbama, programima, radionicama, dječjim predstavama, predavanjima, obilascima i drugim edukativnim događanjima kojima je cilj na informativan i zanimljiv način upoznati širu javnost s muzejskim prostorima, fundusima i načinom funkcioniranja hrvatskih muzejskih institucija.

Djeca će crtati, izrađivati predmete, upoznavati se s poviješću eksponata i njihovom vrijednošću, izložbene dvorane obilazit će se uz rješavanje zadataka, koncerte, vodstva, predavanja i druge oblike "povezivanja predmeta sa zbirkama, zbirki s muzejima, muzeja s gradovima, te gradova na Međunarodni dan muzeja", a sva događanja bit će potpuno besplatna.

Završna svečanost održat će se u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, koji će u povodu Europskog dana muzeja tijekom dva dana vikenda 17. i 18. svibnja otvoriti vrata svim posjetiteljima s programom radionica i izložbi, a održat će se i jedan koncert te jedna cirkuska predstava, a sve će zaokružiti izvlačenje dobitnika nagradne igre 19. muzejske edukativne akcije.

Predsjednica HMD-a Milvana Arko Pijevac napomenula je kako tom akcijom HMD nastoji približiti muzeje kao baštinske ustanove široj javnosti te pokazati da su njihovi prostori - prostori u kojima se može ugodno i uz zabavu provesti slobodno vrijeme, te uz to nešto i naučiti.

Organizacijski odbor ovogodišnje akcije čine Renata Brezinšcak, Denis Detling, Milica Đilas, Lorka Lončar Uvodić i Suzana Stanković, a podržali su ju Ministarstvo kulture, Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke i zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

Programska knjižica s detaljnim informacijama o svim događanjima dostupna je na mrežnoj stranici HMD-a, www.hrmud.hr