ČUDO OD DJETETA

Sedmogodišnjakinja napisala hit operu

24.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Alma Deutscher osvojila je svijet klasične glazbe virtuoznim sviranjem klavira i violine, ali i skladanjem svoje prve opere, inspirirane Mozartom koji joj se, kaže, pojavio u snu

Alma Deutscher ima samo sedam godina i već majstorski svira klavir i violinu, komponirala je svoju operu, a njezini nastupi na YouTubeu imaju više stotina tisuća pregleda. Britansko-izraelsko čudo od djeteta nova je senzacija u svijetu klasične glazbe.

Njezini roditelji Guy i Janie Deutscher lingvisti su i akademici koji predaju na Sveučilištu u Manchesteru. Alma je svoju prvu violinu dobila kad je imala tri godine, a za samo godinu dana savladala je sviranje Handelovih sonata.

Navodno je talentirana sedmogodišnjakinja napisala i svoju prvu operu 'The Sweeper of Dreams', prenosi BBC. Inspiraciju za komponiranje pronašla je dok je sanjala.

'Mozart je skladao ovo djelo u mom snu, a kad sam se probudila, sjela sam i odsvirala što je napisao, dok je moj otac sve snimao', izjavila je Alma, koja kad odraste želi skladati kao Mozart, svirati violinu kao Perlman, a klavir poput Barenboima.

'Ono što ono sklada u ovoj dobi nije ništa manje sofisticirano od onoga čime se Mozart bavio kad je imao sedam godina', tvrdi njezin otac.