NOĆ KULTURNIH INSTITUTA EU

Zamisli. Ostvari. Budi inovativan

27.04.2009 u 13:20

Bionic
Reading

Mreža kulturnih instituta Europske Unije u Hrvatskoj (EUNIC Hrvatska) u suradnji s Kulturom promjene Studentskog centra organizira po drugi puta manifestaciju Noć kulturnih instituta EU koja će se održati 9. svibnja od 19 do 24 sata u prostorima Studentskog centra

U sklopu iste biti će predstavljeni radovi umjetnika iz šest zemalja članica EUNIC-a (Austrije, Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske i Velike Britanije) čija je tematska poveznica propitivanje i istraživanje gesla 2009. 'Europske godine kreativnosti i inovativnosti':'Zamisli. Ostvari. Budi inovativan'. Radovi obuhvaćaju razne forme umjetničkog izražavanja: performans, nove medije, video radove, video i svjetlosne instalacije.

Za razliku od prošlogodišnje manifestacije koja je bilo raspoređena po različitim zagrebačkim lokacijama, ovogodišnje će radove povezivati upravo niz prostora Studentskog centra. Naime, Kultura promjene SC-a - sa polazišnom idejom umrežavanja i povezivanja hrvatske, europske i međunarodne kulturne scene - podudara se s osnovnim ciljevima ovog projekta koji inzistira na interkulturalnoj razmjeni, te tako ove godine sudjeluje u realizaciji istog, prenose organizatori.
Austrijski umjetnik Thomas J. Jelinek na Noći kulturnih instituta EU predstavit će se video instalacijom O danima koji dolaze – Razgovori o mojoj budućnosti kojom zaviruje u svijet budućnosti - kroz niz intervjua portretira mlade ljudi različitog kulturnog porijekla i obrazovanja koji progovaraju o sadašnjim i budućim vizijama, dajući uvid u strukturu kreacije svijeta budućnosti, ali i u vrijednosti i strukture sadašnjosti.

'Flat Earth' je 'desktop dokumentarac' autora Jona Thomsona i Alison Craighead iz Velike Britanije koji, koristeći satelitske snimke pronađene na internetu, gledatelja vodi na sedmominutno putovanje svijetom, uz niz isječaka preuzetih iz blogova stvarnih ljudi.

Xavier Lucchesi, francuski fotograf koji stvara likovne predmete koristeći radiografiju, povodom Noći kulturnih instituta EU, zagrebačku će Galeriju 10m² na istočnom ulazu SC-a, preobraziti u neobičnu svjetlosnu kutiju: rendgenski snimajući zamišljene likove, gledateljima će pružiti neobično putovanje izvan očite stvarnosti.

Trešnje sasvim sigurno umiru u performansu Death is certain autorice Eve Meyer-Keller: ulogu krvnice preuzima njemačka performerica Irina Müller, pretvarajući svakodnevni kuhinjski pribor u smrtonosno oružje. Naglašavanje nasilja, iako počinjeno
samo nad trešnjama, aludira na stvarna mučenja i ratne zločine.

Umjetnička promišljanja dvojice španjolskih autora Enriquea Radigalesa i Marcel.lí-ja Antúneza Roce očituju se kroz video radove: u djelu Prozor razdora Radigales produbljuje sukob između digitalne slike i materijalnog svijeta, dok je Epizoo M. Antúneza Roce dokument o mekatroničkom interaktivnom performansu istog naslova, koji sintetizira razvoj tog perfomansa.
Talijanska smotra video radova Soba s pogledom osvrt je na video umjetnost u Napulju: osmišljena je kao uvid u rad napuljskih umjetnika koji već djeluju u međunarodnim krugovima ili onih koji se tek pojavljuju, a koriste se videom ili kao svojim privilegiranim medijem ili im služi kao jedan od načina estetskog elaboriranja stvarnosti.
EUNIC Hrvatska je mreža europskih kulturnih instituta osnovana krajem 2007. sa ciljem uspostavljanja partnerstva, trajnog unapređenja kulturne raznolikosti i poboljšanja međunarodne suradnje između europskih civilnih društava te jačanja međukulturalnog dijaloga s Hrvatskom. EUNIC Hrvatska uključuje slijedeće institute:
Austrijski kulturni forum, British Council, Francuski institut u Zagrebu, Goethe Institut Kroatien, Aula Cervantes (ogranak španjoskog instituta Cervantes) te Talijanski institut za kulturu.