EKSPERIMENTALNA GLAZBA

Dani nove glazbe u Splitu

16.10.2011 u 10:17

Bionic
Reading

Od 10. do 21. listopada, u Splitu se održatva festival Dani nove glazbe. Treće izdanje te glazbene manifestacije održavat će se u Gradskom kazalištu lutaka

Producentica festivala je skladateljica Mirela Ivičević, a umjetnički ravnatelj je saksofonist i skladatelj Gordan Tudor. Podršku manifestaciji je dala i Udruga mladih akademskih glazbenika, koji i nastupaju na festivalu. Festival je posvećen eksperimentalnoj glazbi 20. i 21. stoljeća i ove godine se nudi pregršt glazbenih premijera najrazličitijih stilskih odrednica.

U srijedu, 19. listopada, na koncertu pod nazivom MAG goes NEW splitskoj publici će predstaviti već dobro poznati virtuozi aktivisti iz Udruge mladih akademskih glazbenika svoje favorite iz novije hrvatske i svjetske glazbene literature, a kao MAG-ova gošća nastupit će i najperspektivnija hrvatska saksofonistica, mlada Splićanka Antonela Vručinić.

U četvrtak, 20. listopada, na programu je nastup kvarteta saksofona New Sax 4 u sastavu Gordan Tudor, Tomislav Žužak, Goran Jurković i Nikola Fabijanić. Oni skloniji pop-zvuku na svoje će doći u petak, 21. listopada kada festival u suradnji sa Austrijskim kulturnim forumom ugošćuje mladi kosovsko-austrijsko-srpski duo, violisticu Jelenu Popržan i violončelisticu Rinu Kaçinari alias Catch-Pop String-Strong. Rođena Novosađanka i rođena Prištinka koje su se pronašle u Austriji najkreativniji su mogući dokaz da glazba ne poznaje granice. Oduševljavaju vokalno-instrumentalnim virtuoznošću te inovativnim performansom vlastitih, kao i djela drugih autora na presjeku klasike, popa, jazza, folklora i suvremenog kabareta. Originalnost njihovog izričaja vrlo su brzo prepoznali i Austrijanci, pa su Catch-Pop String-Strong, nakon samo dvije godine postojanja dua, postale i dijelom nacionalnog programa New austrian sound of music. Svi koncerti počinju u 20 sati.