MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

REDaktura: transjugoslavenski feminizmi i žensko naslijeđe

10.10.2011 u 14:54

Bionic
Reading

U Zagrebu će se od 13. do 16. listopada održati međunarodna konferencija REDaktura: transjugoslavenski feminizmi i žensko naslijeđe, na kojoj će se okupiti nekoliko generacija feministkinja, s ciljem da kritički reflektiraju vlastitu prošlost

'Konferencija REDaktura: transjugoslavenski feminizmi i žensko naslijeđe zamišljena je kao transgeneracijski susret feminističkih teoretičarki, aktivistkinja, umjetnica, pedagoginja i studentica iz zemalja nekadašnje Jugoslavije, kako bi sudjelovale u analizi i raspravi o zajedničkoj prošlosti te kritički artikulirale svoju poziciju i lokaciju u suvremenom svijetu', objašnjavaju organizatorice ovog događanja iz Centra za ženske studije.

Manifestacija započinje 13. listopada u Kinu Europa, i to u 18 sati. Tada će se na toj lokaciji okupiti sve sudionice, nakon čega slijedi performans Ane Čigon u Prolazu sestara Baković. Zanimljiv program REDakture odvijat će se na još nekoliko lokacija, poput Gliptoteke HAZU u Medvedgradskoj 2, a u sklopu ovog događanja je i koncert Damira Imamovića, u Kinu Grič 15. listopada.

Kada je riječ o programu ove međunarodne konferencije, svakako treba izdvojiti predavanje Rade Iveković, naslovljeno 'Feminizam, nacija i država u proizvodnji znanja od 1989. Epistemološka vježba političkog prevođenja', koje će ova feministkinja održati 14. listopada u 9,30 sati u Gliptoteci HAZU. Nakon toga pak slijedi zanimljiva diskusija o pitanju 'Što je ostalo od feminističke ljevice?', za koju će uvod dati profesorica zagrebačkog Filozofskog fakulteta Nadežda Čačinović.

S obzirom na to da je cilj organizatorica 'zajednički mapirati polje ženskog naslijeđa koje uključuje povijest i pamćenje ženskog pokreta, kreativnosti, teorijske produkcije i dijaloga, stvarnih susreta i suradnje, otpora ratu, nasilju i nacionalizmima', zanimljiv će biti tzv. baltički kontekst feminističke povijesti. Njime će se u svojem izlaganju baviti Irina Novikova, koja postavlja pitanje 'Sjećaš li se svoje ženske priče?'. Na nju se pak nadovezuje Ruskinja Madina Tlostanova, koja će se pozabaviti rodnom perspektivom 'postsovjetskog imaginarija i globalne kolonijalnosti'.

Osim predavanja, konferencija REDaktura će nuditi i brojne panele i javne rasprave, u kojima će sudjelovati nekih četrdesetak feministkinja, intelektualki, umjetnica i aktivistkinja starijih i mlađih generacija. Između ostaloga, mogu se očekivati diskusijski doprinosi Andreje Kujunčić, Gabrijele Ivanov, Jasmine Husanović, Mirjane Kučer, Marije Ott Franolić, Nade Dabić, Vesne Leskošek i doista mnogih drugih. REDakturu će popratiti i paralelno organizirana interaktivna izložba 'Bring In Take Out – Living Archive', a sve detalje prilično bogatog programa možete saznati na www.zenstud.hr