POTVRDA S CAMBRIDGEA

U Hrvatskoj se govori dobar engleski

19.05.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Prema najnovijim statistikama Sveučilišta Cambridge, Hrvati natprosječno dobro govore engleski jezik te ostvaruju prolaznost od visokih 87 posto na ispitima Cambridge ESOL-a

Stranci koji dolaze u Hrvatsku često su ugodno iznenađeni velikim brojem Hrvata koji govore engleski. To su potvrdile i najnovije statistike Sveučilišta Cambridge.

Sveučilište u Cambridgeu odnosno njegov dio Cambridge ESOL koji je specijaliziran za osmišljavanje i ocjenjivanje ispita iz engleskog jezika djeluje još od 1913. godine.

Njihovi ispiti jednaki su u cijelom svijetu, polažu se u istim strogo kontroliranim uvjetima u 140 zemalja, a na ispravljanje se šalju u Cambridge. To im je stvorilo reputaciju najobjektivnijih i najprihvaćenijih ispita iz engleskog jezika. Godišnje ih polaže više od tri milijuna kandidata.

Svake godine Cambridge ESOL provodi istraživanje i izvještava o uspjehu u polaganju njihovih ispita. Prema najnovijim rezultatima, hrvatski kandidati redovito pokazuju natprosječan uspjeh. Prema izvještaju za prošlu godinu, ukupan prolaznost bila je 87,70 posto, što je Hrvate svrstalo u sam svjetski vrh. Isto tako natprosječan je broj najbolje ocijenjenih hrvatskih kandidata, koji iznosi 21,10 posto. U Mađarskoj ili Grčkoj primjerice postotak ovih kandidata je 0.

Najbolji su Gruzijci i Šveđani koji imaju 100-postotnu prolaznost, ali istovremeno im je broj najbolje ocijenjenih kandidata manji nego kod Hrvata.

Najlošiji su već spomenuti Mađari i Kinezi kojih svega 36 posto prolazi na ispitima Cambridge ESOL.