OKUPACIJA SNOVA

Fotografije Marija Leke u kinu Europa

22.02.2011 u 14:20

Bionic
Reading

U kinu Europa u Zagrebu otvara se osma, ujedno i posljednja izložba u ciklusu 'Puni krug', kojom će se predstaviti mladi analogni fotograf Mario Leko

Mario Leko rođen je 1982. godine u Splitu. Nakon završene Škole likovnih umjetnosti nastavlja školovanje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, na smjeru Modni dizajn. Po struci kostimograf, Leko je prve susrete s pozornicom ostvario u Dramskom studiju za mladež u Gradskom kazalištu mladih Split. Asisitirao je renomiranim kostimografima, a usporedno samostalno potpisuje kostimografije od 2006. godine. Fotografijom, i to isključivo analognom, bavi se već nekoliko godina, a njegovi radovi objavljivani su u nekoliko internetskih publikacija te u tiskanim izdanjima.

Lekine fotografije instantno su prepoznatljive zbog jakog emotivnog naboja te osjećaja sjete i nostalgije kojima okupiraju promatrača. Toj atmosferi uvelike pridonosi analogna tehnika fotografiranja, ali i sami motivi, odnosno, bolje rečeno, momenti koji su inspirirani pozornicom i filmom, omogućavajući tako Leki da u jednom spoji svoja dva svijeta – scenski i fotografski.

Stoga će se na ovoj izložbi, među ostalima, premijerno moći pogledati fotografije sa seta filma 'Lea i Darija', redatelja Branka Ivande, koji će započeti s prikazivanjem u ljeto 2011. Mario Leko je već izlagao kako na skupnim, tako i samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Francuskoj i Bugarskoj. Sudionik je putujuće izložbe 'Culture Matters: UNESCO lokaliteti u jugoistočnoj Europi', gdje je svojim fotografijama predstavio baštinu Splita, Trogira i Šibenika. Od 2010. član je ULUPUH-a za kostimografiju.

Spomenutom izložbom 'Puni krug' će se zaokružiti budući da je Mario Leko posljednji autor koji će se predstaviti u sklopu ovog programa. 'Puni krug' pokrenut je prije godinu dana izložbom Jelene Balić, omogućivši besplatnu izložbu u centru Zagreba osmorici autora među kojima su, pored već spomenutih, bili i David Mihoci, Biserko Ferček, Maja Jokić, Tomislav Može, Aleksandar Nedić Uzengia te Dalibor Talajić. Cilj ovog projekta bila je prezentacija hrvatskih fotografa koji se ističu kvalitetom svojih radova, ali su nedovoljno predstavljeni u javnosti, kako bi se na ovaj način podržao razvoj i raznolikost lokalne fotografske scene.

Izložba se može razgledati do 15. ožujka 2011.