KULTNI KABARE

The Tiger Lillies gostuju u Zagrebu

30.01.2011 u 16:53

Bionic
Reading

Zabavno i mračno, za 'umiranje od smijeha' – tako je možda najlakše opisati nastup britanskog trojca The Tiger Lillies, kabaretskog ugođaja, pankerske snage i kreativnosti ravne bitno razglašenijim glazbenicima, ili glazbenim atrakcijama. Ali The Tiger Lillies nisu bez sljedbe, što će se vjerojatno vidjeti i na njihovom koncertu u ponedjeljak, 31. siječnja, u zagrebačkom Kinu SC

U organizaciji Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu i udruge Žedno uho, a to znači da ponovno iza svega stoji Mate Škugor, The Tiger Lillies u Zagreb nažalost ne dolaze s predstavom, nego tek s koncertnim izdanjem, ali za prvi put bit će sasvim dovoljno.

Grupu je 1989. u Londonu osnovao Martyn Jacques, pjevač autodidakt inficiran virusom opere i to pogotovo onog njezinog 'sideshow' segmenta koji izvode kastrati. Nakon sedam godina mučenja susjeda u Sohou, pridružili su mu se perkusionist Adrian Huge i basist Adrian Stout, podijelivši s njim viziju alternativne kabaretske pojavnosti koja se prisjeća boljih dana popularnog glazbenog kazališta. Put do zvijezda išao je, naravno, preko nastupa u londonskim pubovim, pa preko klubova, sve do edinburškog svekazališnog festivala Fringe. Njihova kombinacija zdrave zezancije s gotovo svakom od bolnih tema zapadne civilizacije i suvremenog društva, provučena kroz nastup koji puno duguje ekspresionizmu, brehtijanskom kazalištu i ludostima europske kabare scene između dva rata, danas ih čini uspješnim sastavom s turnejama po cijeloj Europi i oko nje.

 

Iako umjesto električnih gitara koriste harmoniku i bas, a ritam ne mora dolaziti uvijek s uobičajenog bubnjarskog seta, The Tiger Lillies nisu ništa manje punk atrakcija od bilo kojih pobunjenika. Teme su slične, ali stil je donekle drukčiji, viktorijanski, i čini se da bi Burtonov 'Sweeney Todd' bio puno bolji da se redatelj sjetio i njih. No iako je Antony način pjevanja kastrata učinio popularnim, Martyn Jacques vraća mu ono što mu Tom Waits, s čijim je nastupima vjerojatno najlakše usporediti ono što uživo izvode The Tiger Lillies, ipak ne može dati. Iako skriveni iza maske i kazališno-cirkuske šminke, s grimasama koje pristaju previše doslovnim inscenacijama Ionesca i Becketta, ili pak  ilustracijama morbidnih priča za djecu, The Tiger Lillies su ipak prije svega zabavni, iako njihov frontmen tvrdi da mrzi šoubiznis i da svoju publiku uznemirujućim pričama želi odvesti na čudna mjesta. Što to znači može se saznati na duploj porciji, s pauzom, jedinstvenog spoja punka i folka, šansone i opere, kazališta i koncerta – u Kinu SC 31. siječnja, s početkom u 20.30.