'LJULJAČKA DAHA'

Potresna logoraška priča nobelovke H. Müller

09.07.2010 u 09:23

Bionic
Reading

U nakladi izdavačke kuće Oceanmore objavljen je potresan roman 'Ljuljačka daha' nobelovke Herte Müller

'Veličina ovog romana jest u tome što je jednostavna priča o jednom užasnom životnom razdoblju ispripovijedana s mnogo ljepote i bez ikakvih suvišnih riječi te potpuno u službi istine', pišu o djelu u Der Tagesspiegelu.

Roman Herte Müller, koji hvali kritika širom svijeta te je nazvan veličanstvenim djelom koje istodobno preneražava i rastužuje, na hrvatski je prevela Helen Sinković, a donosi priču o sedamnaestogodišnjem Leu Aubergu koji stoički podnosi strahote sovjetskog radnog logora u koji je deportiran iz rumunjskog sela 1944.

Herta Müller rodila se 1953. u selu Nitzkydorfu u Rumunjskoj. I sama je proživjela torturu totalitarizma, čega se često prisjeća u svojim knjigama. Nakon završetka studija u Temišvaru neko je vrijeme radila u tvornici kao prevoditeljica, ali je dobila otkaz jer je odbila surađivati s rumunjskim tajnim službama.

Godine 1994. objavila je roman 'Remen, prozor, orah i uže', zbog kojeg je postala poznata i priznata u cijelom svijetu te za koji je nagrađena Kleistovom nagradom i Međunarodnom književnom nagradom IMPAC-Dublin. Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2009.