BUDUĆNOST FILOZOFIJE

Predavanje i predstavljanje knjige Catherine Malabou u Zagrebu

09.02.2017 u 12:48

Bionic
Reading

Istaknuta francuska filozofkinja Catherine Malabou boravit će idući tjedan u Zagrebu, gdje će u utorak 14. veljače u prostoru Akademije dramske umjetnosti (ADU) održati predavanje o budućnosti filozofije te, dva dana kasnije, u četvrtak 16. veljače, u književnom klubu Booksi predstaviti hrvatski prijevod svoje knjige 'Ontologija nezgode'

Kako se ističe u najavi, Malabou će u Zagrebu gostovati u sklopu programa Škole neophodnog znanja koju zajednički organiziraju Multimedijalni institut, Kulturtreger (klub Booksa), Berliner Gazette (Berlin), kuda.org (Novi Sad) i Kontrapunkt (Skopje).

Škola je dio projekta Prošireni estetički odgoj koji podržavaju Ministarstvo kulture RH, Ured za udruge Vlade RH, Grad Zagreb, Hrvatski audiovizualni centar te program Kreativna Europa Europske komisije.

Malabou, profesorica na londonskom Sveučilištu Kingston, kao glavnu potku svojeg filozofskog rada uzima pojam plastičnosti i mogućnost plastične ontologije.

'Plastičnost označava podjednako sposobnost preuzimanja forme (poput plastičnosti gline) i stvaranja forme (poput plastične umjetnosti ili plastične kirurgije). Malabou je taj Hegelov termin preuzela i razvila ga premošćujući brojne jazove između filozofije, psihoanalize i neuroznanosti, transformirajući pritom svaku od tih disciplina', stoji u najavi.

Fokus njezinih najnovijih promišljanja je pojam života. U svojem predavanju 'Budućnost života, budućnost filozofije', koje će se održati u utorak 14. veljače u prostoru ADU-a u Franskopanskoj 22, Malabou će programatski skicirati smjer svojih budućih istraživanja.

Dva dana kasnije, u četvrtak 16. veljače, gostovat će i u klubu Booksi, gdje će, u povodu hrvatskog prijevoda njezine knjige 'Ontologija nezgode', o knjizi, kao i njezinu recentnom radu, s Catherine razgovarati Ante Jerić, autor knjige 'Uz Malabou – profili suvremenog mišljenja'.

Program će uz Malabu ugostiti i redatelja Erika Bullota. Oba su gostovanja ostvarena u organizaciji Multimedijalnog instituta u suradnji s udrugom Kulturtreger, ADU-om i Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Škola neophodnog znanja dosad je, među ostalima, ugostila istaknute umjetnike Dubravku Ugrešić i Slobodana Šijana, važnog filozofa Petera Szendyja, te izraelskog filmaša i teoretičara Eyala Sivana, koji su u različitim formatima izložili što za njih danas predstavlja neophodno znanje koje bi valjalo usvojiti.