Književnost J. K.ROWLING NEMOĆNA

Enciklopedija o Potteru ipak u prodaji

  • Autor: S. F.
  • 2.1.2009 12:24:08
  • 2.1.2009 12:00:00

Sporna enciklopedija o čarobnjaku Harryju Potteru, zbog koje je književnica J. K. Rowling tužila obožavatelja, sredinom siječnja ipak stiže na police

Iako je autor enciklopedije ('The Lexicon: An Unauthorised Guide to Harry Potter Fiction and Related Materials') Steve Vander Ark pred sudom proglašen krivim zbog kršenja autorskih prava književnice J. K. Rowling, njegovo djelo kroz nekoliko tjedana izlazi u prodaju. Sveobuhvatni čarobnjački pojmovnik u knjižare će stići zahvaljujući promjenama koje je Vander Ark unosio posljednjih mjeseci, a u skladu su sa sudskim napucima. Istaknuo je da je tijekom suđenja naučio što je 'prihvatljivo', a što je kršenje autorskih prava, te smjernice primijenio u novoj verziji djela. Veliki čarobnjački leksikon na 400 stranica ovoga puta zauzima kritički i analitički pristup, što je i osnovna razlika od prvobitne verzije.

Pedesetogodišnji Steve Vander Ark fascinaciju Harryjem Potterom već je potvrdio pokrenuvši internetsku stranicu The Harry Potter Lexicon 2000. godine. No, iako je stranicu osobno pohvalila, spisateljicu J. K. Rowling zgrozila je ideja o nastanku istoimene knjige. Leksikon je nazvala 'velikom krađom svojeg sedamnaestogodišnjeg rada' te dobila i sudsku zabranu njegova tiskanja. Ipak, nakon provedenih izmjena, njen odvjetnički tim više nema temelja za novo negodovanje, te je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još