PREPORUKE ZA ČITANJE

Evo koje knjige su najpopularnije i koje ste najviše kupovali

Bionic
Reading

Nedavno završeni 39. Interliber prema procjenama posjetilo je oko 130 tisuća posjetitelja, a mnogi od njih vraćali su se kući s punim vrećicama knjiga. Zanimalo nas je koji su naslovi bili najprodavaniji i jesu li bolje 'išli' domaći ili inozemni autori te smo zatražili podatke o prodaji knjiga na tom sajmu od nekoliko hrvatskih izdavača. Neki izdavači nisu željeli izlaziti u javnost s brojčanim podacima o prodaji svojih naslova na Interliberu s argumentacijom da se ti podaci uglavnom napumpavaju i smatraju da ne odražavaju realno stanje

Seid Serdarević iz Frakture kaže da je ovogodišnji Interliber iznova pokazao da ne postoji kriza čitatelja i publike već da u hrvatskom nakladništvu postoji kriza knjižarstva i načina kako publiku privući da knjige kupuje tijekom cijele godine.

'Taj problem iz godine u godinu sve je izraženiji i pitanje je kako ga prebroditi', kaže Serdarević, dodajući da je ove godine na Frakturinom štandu, bez obzira na lošije vrijeme, knjige kupilo više tisuća posjetitelja.

Od publicističkih naslova najviše ljudi posezalo je za monumentalnom autobiografijom diplomata i političara Vladimira Velebita 'Moj život' (200) i novom knjigom jednoga od najomiljenijih pisaca hrvatske publike argentinskog psihologa Jorgea Bucaya 'Put sreće'(100). Također, i dalje su se tražile knjige poput 'Sjene vjetra','Ispričat ću ti priču' ili 'Millenium' Stiega Larssona i DavidaLagercrantza.

Najprodavaniji su bili novi romani Amosa Oza 'Juda' (120 primjeraka), u kojem autor povezuje međunarodnu politiku i religijsku povijest te ih spaja sa sudbinom Europe, zatim Slavenke Drakulić 'Mileva Einstein, teorija tuge' (110) o kreativnoj suputnici koja je živjela u sjeni velikog fizičara te Miljenka Jergovića 'Wilimowski' (100) o umirovljenom krakovskom profesoru koji u osvit Drugoga svjetskog rata sa svojim bolesnim sinom mir pokušava pronaći u zaleđu Crikvenice. Slijede romani 'Ispovijedam' Katalonca Jaumea Cabrea (200) i 'Leonora' meksičke književnice Elene Poniatowske koji pripovijeda uzbudljivu životnu priču nadrealističke slikarice Leonore Carrington (120).


Urednica Gordana Farkaš Sfeci iz nakladničke kuće OceanMore kaže da su na Interliberu prodali rekordan broj - čak 200 primjeraka - novog, trećeg romana Kristiana Novaka 'Ciganin, ali najljepši', premda je došao na štand tek u četvrtak, direktno iz tiskare. Može se reći da je taj naslov Kristiana Novaka, čiji je prethodni hit 'Črna mati zemla' osvojio nagradu tportala u 2014. godini i obilježio književnu sezonu, zasigurno bio jedan od najiščekivanijih u ovoj godini. Novak ga je pisao gotovo četiri godine i u njemu se bavi položajem Roma u Međimurju.

Veliko zanimanje izazvale su i knjige nagrađivanog norveškog autora Karla Ove Knausgaarda, čija je heksalogija prevedena na 23 jezika, izazvavši svugdje polemike, ali i jednoglasnu ocjenu da je to najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća. Njegovi naslovi 'Moja borba, treća knjiga', te 'Moja borba, prva knjiga' prodani su u 150 primjeraka, a neki čitatelji su kupovali i sve tri knjige u kompletu po povoljnoj, sajamskoj cijeni.

Prvijenac višestruko nagrađenog mađarskog pisca Laszla Krasznahorkaia 'Sotonski tango', tiskan uoči Interlibera, također je pobudio zanimanje njegovih obožavatelja, kao i njegov roman 'Rat i rat', objavljen 2014. godine. Bila je tražena i nova knjiga klasika mađarske i svjetske književnosti Sandora Maraia 'Knjiga o travama', a dobro su prodavane nobelovke Alice Munro i njena zbirka 'Dragi život' i Herta Muller i njene 'Javne tajne'. Također je veliko zanimanje izazvao i roman 'Luminari' Eleanor Catton, najmlađe dobitnice Bookerove nagrade.

Od VBZ-ovih izdanja najbolje su se prodavali veliki međunarodni bestseleri, kaže glavni urednik Drago Glamuzina, kao što su novi Coelhov roman 'Špijunka' i 'Inferno' Dana Browna, koji su prodani u 400 primjeraka, a slijede 'Sudbonosno Da' i 'Velika magija' Elizabeth Gilbert te 'Skriveno dijete' Camille Lackberg. Dobro su 'išli' i neki domaći naslovi.Najviše su se prodala dva 'pobjednička romana'VBZ-ovog natječaja 'Specijalna potreba' Lade Vukić i 'Knjiga žalbe' Ivice Ivaniševića (prodano oko 200 primjeraka), slijedi 'Tvoj sin Huckleberry Finn' Bekima Sejranovića, a blizu su i 'Na osami blizu mora' Zorana Ferića, oba naslova ujedno su i finalisti tportalove književne nagrade za roman godine, i 'Susjed' Marine Vujčić

VELIK INTERES ZA 'DOBA MJEDI' SLOBODANA ŠNAJDERA

Najprodavanija knjiga izdavača Tim press bila je 'Doba mjedi' (2. izdanje) Slobodana Šnajdera (115 primjeraka), što je razumljivo s obzirom na to da je riječ o knjizi i autoru koji su nagrađeni prestižnim nagradama, među kojima je i nagrada roman@tportal.hr, ističe Hašim Bahtijari iz Tim pressa. Slijedi izvrsna knjiga 'Deset dana u Islamskoj državi', njemačkog novinara i publicista Jürgena Todenhöfera, koji je, uz kalifovo sigurnosno jamstvo, sa sinom i njegovim prijateljem, posjetio 'Islamsku državu', nastojeći razumjeti svijet najopasnijih terorista, njihov način života, motive i namjere (60 prodanih primjeraka). Vrlo su zapažena bila još dva nova naslova: 'Palmira. Nezamjenjivo blago', poznatog francuskog povjesničara Paula Veynea. Knjiga je posvećena ubijenom palmirskom arheologu Halidu al-Asadu, a autor nas vraća u vrijeme Rimskoga Carstva i skicira portret i opisuje negdašnji sjaj slavne Palmire (45). Tu je i knjiga 'Oko za oko', fascinantna globalna povijest zločina i kazne, koja je iz tiskare dopremljena pred sam završetak Interlibera, ali je bilo zamjetno veliko zanimanje posjetitelja. Autor knjige je Michel Roth, a prodano je 25 primjeraka. Također su se dobro prodavale sve knjige nizozemskog aurora Roba Riemena ('Plemstvo duha','Vječiti povratak fašizma', 'Škola života' i 'Povratak Europe').

Najprodavaniji naslov izdavačke kuće Hena-com bio je 'Ribar', prvijenac nigerijskog pisca Chigozie Obioma, koji danas radi u Americi kao profesor književnosti i kreativnog pisanja. U svom prvijencu Obioma ispisuje iskrenu, nezaboravnu priču o obitelji, bratskoj solidarnosti i ljubavi, o nedosanjanim snovima, ali i o osveti i tankoj granici između života i smrti, a prodan je u 115 primjeraka.  Na drugom mjestu je mladi i nagrađivani pisac Ondjaki, po struci sociolog, koji se bavio i filmom. On u romanu 'Prozirni' opisuje stanovnike angolskog glavnog grada, koji se bore sa siromaštvom, preživljavanjem i nasiljem. U središtu je Odonato, koji jednog dana prestaje jesti i postaje proziran... Slijedi knjiga 'Primavera' Ivice Ivaniševića, koja je prodana u 49 primjeraka, dok su se za 'Ustav Republike Hrvatske' Ante Tomića i Rajka Grlića, čiji film je u hrvatskim kinima izazvao veliko zanimanje, odlučila 42 kupca.

Najistaknutije mjesto na listi najbolje prodavanih naslova Školske knjige zauzeli su nastavci svjetskog hit-serijala za djecu i mlade 'Tom Gates – Genijalne ideje (uglavnom)' i 'Tom Gates – Sve je super (više-manje)' britanske spisateljice i ilustratorice Liz Pichon. Slijedi hit priručnik 'Alkalna prehrana' dr. Stephana Domeniga, ravnatelja prestižne austrijske klinike Original FX Mayr & More Helth Center. Veliko zanimanje kupaca izazvalo je i novo, osmo izdanje sveučilišnog udžbenika 'Pedijatrija' Duška Mardešića i suradnika.

Dobro su se prodavali i naslovi kao što su 'Moć pamćenja – Najbolje tehnike za lakše i brže pamćenje' Michaela Powela, zatim 'Sastavi robota' S. Parkera i O. Deweyja, 'Hrvatska gramatika' skupine autora, te 'VRH – Veliki rječnik hrvatskog standardnog jezika'. Dobro je išao i novitet 'Uvod u suvremenu hrvatsku književnost 1970. - 2010.' Krešimira Bagića, te 'Anastazija (Oluje u tihom ozračju)' Ivana Aralice.

Na vrhu liste najprodavanijih naslova Lumena
prvi je dio trilogije Ransoma Riggsa prema kojemu je Tim Burton snimio istoimeni film 'Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu' (111 primjeraka). Slijede ga 'Knjižnica duša' (treći dio) (119) i 'Šuplji grad' (drugi dio) (111).

Branko Čegec iz Meandar Medie
kaže da su se na Interliberu najviše prodavala njihova starija izdanja, jer im je cijena bila znatnije snižena, a među njima najprodavanije su bile 'Nepodnošljiva lakoća postojanja' Milana Kundere 'Mraz' Thomasa Bernharda, 'Život način uporabe' svestranog francuskog autora Georgesa Pereca i, ove godine posebno, 'Užitak u tekstu' Rolanda Barthesa. Od novih knjiga to su bile zbirka pripovijedaka 'Prsa u prsa' Senka Karuze i roman 'U carstvu sjena' Giorgia Pressburgera. 'No, najprodavanija nova knjiga bila je prekrasna slikovnica Braće Fan 'Noćni vrtlar', baš kao i ponovljeno izdanje 'Fantastičnih letećih knjiga' Williama Joycea', rekao je Čegec.

Na prvom mjestu liste najprodavanijih knjiga u Nakladi Ljevak s prodanih 207 primjeraka je kultni 'Drugi spol' Simone de Beauvoir. Slijedi polemični naslov 'Tko vlada svijetom' Noama Chomskog, koji je kupilo 196 ljubitelja tog suvremenog mislioca. Pažnju je izazvala i proza Ayaan Hirski Ali 'Heretkinja'- prodana su 153 komada, gdje se ta slavna politička aktivistica, feministica, spisateljica i autorica proslavljenog djela 'Nevjernica' zalaže ze reformu islama i oštro kritizira Zapad zbog svjesnog prešutnog toleriranja nekih aspekata islamske kulture, primjerice, potlačenost žena zlostavljanjem kao što su genitalno sakaćenje, dogovoreni brakovi i obiteljsko nasilje. Naslova 'Prolivena krv' Ane Larsson prodano je 148 komada, prvijenca glazbenice i televizijske i radijske voditeljice Ivane Plechinger 'Ono što ostaje, uvijek ljubav je' 279 komada, 'Lazarove žene' Marine Stepnove (111) te povijesnog trilera čija se radnja odvija na našim prostorima u doba Drugog svjetskog rata Philipa Kerra 'Dama iz Zagreba' (98).




Najprodavaniji naslovi nakladničke kuće Vuković&Runjić bili su 'Čudno je u mojoj glavi' Orhana Pamuka - priča istanbulskog prodavaču boze koji traga za smislom života, izbor iz pjesama Leonarda Cohena 'Lijek za ljubav', 'Ubik', jedan od najoriginalnijih SF-romana svih vremena američkog pisca Philipa Dicka, kojeg je Bolaño nazvao Kafkom umočenim u LSD; proslavljena trilogija Harukija Murakamija '1Q84', fikcija koja započinje u godini 1984. da bi se potom premjestila u 'paralelnu stvarnost' godine 1Q84., u koju protagonisti bivaju izmješteni, i u kojoj, isprva i ne znajući, tragaju jedno za drugim te 'Mozak i muzika', znanstveno-popularni esej o glazbi i njezinim učincima na čovjekov mozak Daniela Levitina.

Izdavači Promo

Uz nešto starije naslove koji su bili na velikom sniženju, i ove su nam godine odlično išli novi naslovi, kažu iz Profila. Najprodavanija među njima bila je autobiografija Brucea Springsteena 'Born to Run', objavljena 27. rujna, čija je druga naklada pristigla za Interliber. Njoj uz bok su: 'Genijalna prijateljica', prvi dio veličanstvene sage Elene Ferrante, i 'Nesavršeni' Cecelije Ahern, prvi roman za mlade autorice koja je već godinama među najčitanijim stranim autoricama u Hrvatskoj. Dodaju da su tu i njihovi najprodavaniji naslovi ove godine: roman 'Tu sam pred tobom' Jojo Moyes te njegov nastavak 'Nakon tebe'. Čitatelji su sjajno reagirali i na seriju slikovnica Maja koja je nakon dugog niza godina ponovno objavljena u Hrvatskoj. Na Interliber su pristigla četiri prva nastavka serijala, pri čemu je najveći hit među njima bila 'Maja - mala balerina'. Uz Maje, dječje knjige koje su izazvale najveći interes na Interliberu su: 'Što je bubamara čula ovaj put' svjetski poznate, ali i našoj publici već dobro znane Julije Donaldson te priručnik za male genijalce 'Kako programirati'.